MENIU

Scrisoare deschisă către CNA

Scrisoare deschisă către CNA

Fondatorul Canal 33 adresează o scrisoare deschisă membrilor CNA.

În sedinta de joi, 6 martie 2014, ni s-a respins pentru a doua oara solicitarea de licenta audiovizuala pentru Canal 33, lucru care va face obiectul unei contestatii/opozitii formale.

As dori insa ca in aceasta Scrisoare Deschisa sa ma refer punctual la un element care trebuie lansat in dezbatere publica si care, in opinia mea, ar trebui sa faca obiectul unei reglementari.

Unul dintre argumentele principale pentru care ne-ati respins solicitarea de licenta este ca ” "Licenţa rămâne un bun vandabil, chiar dacă piaţa vă omoară, licenţa rămâne ipotetic un bun vandabil", a spus, în schimb, Laura Georgescu” (sursa, Mediafax).

Noi nu am solicitat ”un bun vandabil”, am cerut doar acordul unui organism profesional pentru a ne face meseria, acord care ia forma unei licente. Daca aceasta licenta a facut obiectul unor tranzactionari pe piata, si unii au obtinut sume de bani in schimbul cedarii unor licente, atunci CNA ar trebui sa se auto-reglementeze si sa reglementeze acest aspect, astfel incat licentele sa nu mai poata fi cedate sau tranzactionate.

 In nici un caz nu ar trebui sa se respinga aplicatia unui nou jucator, doar pentru ipoteza teoretica cum ca ar putea tranzactiona acea licenta. Acest lucru produce grave distorsiuni in piata si contravine Art. 10, punctul C din Legea Audiovizualului,  conform caruia CNA asigura ”Incurajarea liberei concurente”.

Mentionam si faptul ca in Constitutia Romaniei se prevede expres prezumtia de nevinovatie. Nu ni se poate refuza un drept si o licenta profesionala, plecand de la prezumtia de vinovatie, cu atat mai mult cu cat nu am avut anterior vreo licenta audio-vizuala pe care sa o fi cedat/vandut si care deci sa constituie un precedent.

Inchei, solicitand o reglementare din partea CNA prin care sa devina imposibila tranzactionarea unei licente, consider ca este o reglementare necesara pe piata si pe care o sustin – intrucat noi dorim sa ne facem meseria, nu sa facem bisnita cu licente, asa cum s-a insinuat.

Alexandru Raducanu, Fondator Canal 33

Mai multe articole despre:
scrisoare deschisă CNA Canal 33