MENIU

Scriitoarea Herta Muller îl compară pe Putin cu Ceauşescu: Nimic nu îl va opri

Diagnostic clar pus de Herta Muller

Scriitoarea de origine romana, Herta Muller, castigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura, afirma intr-un interviu acordat ziarului Die Welt ca Vladimir Putin va obtine orice vrea pentru ca Occidentul este neputincios „si mai si striga in gura mare ca e neputincios”.

Pe presedintele rus il catalogheaza drept exponent al sistemului sovietic care nu doreste altceva decat ca lumea sa tremure in fata lui, potrivit Hotnews.ro.

Herta Muller compară climatul de dictatură din Rusia cu ceea ce se întâmpla în România lui Ceauşescu în anii în care scriitoarea nu emigrase încă:

"Cultul personalitatii este, in acelasi timp, slabiciune si putere. Este aceasta combinatie intre lipsa de incredere si putere fara limite. Din ea se naste o domnie absolutista, ideea de putere totala. Cunosc asta din Romania lui Ceausescu. Nimeni nu mai contrazice puterea, toate deciziile sunt luate de el. Cercul de putere e compus din oameni de incredere, unul mai incompetent decat celalalt", spune scriitoarea de origine română.

Faptul ca Putin vrea sa se ocupe „personal" de ancheta din cazul Nemţov si pune pe unul dintre amicii sai sa conduca investigatia este, de fapt, confirmarea oficiala a faptului ca, in Rusia, nu exista justitie independenta si un indiciu ca adevaratul motiv al crimei este incetosat prin piste false, considera Herta Muller.

"Lichidarea oponentilor politici face, astazi, parte din nou din instrumentarul serviciilor secrete ruse atat in tara, cat si in strainatate. Natalia Estemirova, Alexander Litvinenko si, probabil strangulatul, Boris Berezovski - niciuna din aceste crime nu a fost elucidata pana astazi. Chiar daca Putin nu ar fi dat direct oridunul, aceasta crima este rezultatul propagandei sale nationaliste aberante, care nu mai are nicio retinere de cand duce un razboi in Ucraina", spune scriitoarea.

"Minciunile depasesc limita absurdului pentru propaganda Kremlinului. Pe langa razboiul cu Ucraina, Putin duce un razboi propagandistic impotriva Occidentului. Unele dintre minciunile sale sunt uluitoare. Stie oare Putin ca soldatii lui Hitler din „Legiunea Condor” erau mascati drept turisti pe vapoare si nu aveau insemne militare atunci cand au bombardat Guernica? In ciuda tuturor acordurilor de la Minsk, nu cred ca Putin va pune capat razboiului. El are nevoie de Mariupol pentru a avea o conexiune terestra catre Crimeea. Si de acolo va mai face un salt catre Transnistria. Putin nu se va potoli cu Ucraina - distrugerea inceta si continua este o decizie deja luata, un plan undeva intr-un sertar. Niciun acord de pace si niciun dialog diplomatic nu va schimba nimic. Putin nu se va opri". Mai multe aici.