MENIU

Scriitoarea americană Harper Lee, autoarea romanului "Să ucizi o pasăre cântătoare", a murit

Scriitoarea americană Harper Lee, cunoscută pentru romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare", a murit la vârsta de 89 de ani.

Vestea decesului autoarei a fost confirmată de primarul din Monroeville, oraşul natal al romancierei, informează BBC News. Scriitoarea locuia într-o casă de bătrâni din această localitate și suferea de deficiențe vizuale și auditive.

Nelle Harper Lee s-a născut pe 28 aprilie 1926 şi a fost bună prietnă cu Truman Capote. A publicat romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare" în anul 1960, volumul aducându-i un Premiu Pulitzer pentru ficţiune. De-a lungul anilor, cartea sa de debut s-a vândut în circa 30 de milioane de exemplare.

De asemenea, romanul a fost ecranizat în 1962. Cu Gregory Peck în rolul principal, pelicula a obținut patru premii Oscar.

Continuarea acestui volum "Du-te și pune un străjer", a fost publicat abia 55 de ani mai târziu. Cartea reia personajul Jean Louise Finch, poreclită Scout, ajunsă la 26 de ani, după ce în "Să nu ucizi o pasăre cântătoare" avea doar şase ani.

Recentul roman, care evocă, la fel ca primul, raporturile dintre negri și albi în sudul Statelor Unite marcat de rasism și segregare, a fost scris înaintea primului și prezentat unui editor din 1957, dar fără succes atunci, potrivit Agerpres.

"Du-te şi pune un străjer" a depășit  la lansarea sa în SUA toate recordurile de vânzări în librării pentru o carte de ficțiune pentru adulți.