MENIU

Scorțișoara te ajută mai mult decât credeai. Ce afecțiuni vindecă

Aşa cum Crăciunul mirosea, pe vremuri, a portocale, copilăria, pentru foarte mulţi dintre noi, are gust de scorţişoară. 

Am descoperit însă că dincolo de parfumul inedit care ne face să ne gândim într-o secundă la primii ani de viaţă, cei mai fericiţi, se află o lume care începe în orientul indepărtat şi se termină, de fapt, nu se termină într-o bucătărie care ne ajută să ne menţinem sănătatea. Urmăriţi un episod din poveştile scorţişoarei.

Într-un arbore veşnic verde, care atinge până la 15 metri înălţime, originar din Sri Lanka şi din sudul Indiei se află o lume pe care dacă am cunoaşte-o am scăpa de multe afecţiuni. Puţine sunt remediile cu o largă paletă de acţiune pe care le cunoaştem, iar astăzi, alături de varză, produsele apicole, usturoi şi argilă, cele patru minuni ale naturii care ne menţin sănătoşi iarna, adăugăm scorţişoara.

Atenţie, însă! În cantităţi mari, consumată perioadă îndelungată, irită mucoasele, fiind contraindicată în afecţiunile hepatice. De aceea, este bine să folosiţi scoţişoara de Ceylon, cu gust dulce, delicat şi culoare maro deschis, şi nu scorţişoara Cassia, de culoare maro închis, cu un gust puternic. Această mirodenie minunată este unul dintre alimentele cu cel mai puternic efect antioxidant, deci ne menţine tineri. Şi ne ajută să combatem şi stresul. Aceasta virtute era cunoscută încă din antichitate, pentru ca în Evul Mediu să nu lipsească din sosuri şi, de altfel, din majoritatea alimentelor, fie ele dulci sau sărate.

Ne este de mare ajutor în echilibarea glicemiei, stimulează insulina şi previne diabetul. Pentru asta e indicat un gram de scorţişoară pudra zilnic, timp de o lună. Şi dacă a fost utilă în combaterea diabetului, nutiţioniştii şi-au propus să o testeze şi pentru pierderea kilogramelor în plus. Ei bine, astfel au constatat că după ce au mirosit scoţişoară, pacienţii lor au arătat un apetit mai scăzut. Astfel i s-a dus vestea, iar astăzi sunt foarte mulţi nutriţionişti care o recomandă pentru curele de slăbire. De asemenea, are un efect bun asupra copiilor, deci părinţii care nu-şi pot dezobişnui odraselele să mestece gumă le pot cumpăra produse cu extract de scortisoara.

Cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite au descoperit că persoanele care au mestecat acest tip de gumă au obţinut rezultate mai bune la testele de memorie. Sub formă de infuzie, scorţişoara este şi un soldat disciplinat în combaterea îmbătrânirii cauzate de stres şi redă strălucirea pielii obosite. Este şi un remediu pentru sistemul imunitar! Datorită însuşirilor ei antivirale şi microbiene, scorţişoara elimină frisoanele, iar alături de miere poate învinge răceala.

Sub formă de ulei esenţial, distruge 99% dintre microbi, chiar şi pe cei care rezistă la antibiotice. Iar împreună cu mierea ţine guturaiul departe. Despre combinaţia imbatabilă dintre produsele apicole şi scorţişoară, însă, într-o altă poveste. Până atunci, ca să o descoperiţi, treptat, începeţi ziua cu scorţişoara în cafea! Nu veţi regreta!