MENIU

Şcolile şi grădiniţele vor fi închise luni şi marţi în București și mai multe judeţe

Şcolile, închise luni şi marţi în Bucureşti

Luni şi marţi, şcolile şi grădiniţele sunt închise în Bucureşti şi mai multe județe. În Capitală, situația s-ar putea prelungi și miercuri. 

UPDATE: Situația în întreaga țară. Școlile vor fi închise:

Luni, 9 ianuarie: Brăila, Vaslui, Dolj, Suceava, Giurgiu, Teleorman, Botoșani, Buzău, Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Vrancea, Tulcea, București

Marți, 10 ianuarie: Brăila, Dolj, Suceava, Botoșani, Buzău, Ialomița, lfov, Constanța, Vrancea, București

Miercuri, 11 ianuarie: posibil Bucureşti

UPDATE: Și la Galați s-a luat decizia suspendării cursurilor luni și marți. 

UPDATE: Toate liceele, școlile și grădinițele din județul Suceava vor fi închise în zilele de luni și marți, decizia fiind luată sâmbătă după-amiază în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

UPDATE: Unitățile de învățământ din județul Teleorman își suspendă luni, 9 ianuarie, cursurile. Decizia a fost luată sâmbătă în cadrul Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență, ca urmare a fenomenelor meteo prognozate.

UPDATE: Cursurile celor peste 700 de scoli si gradinite din judetul Vaslui vor fi, cel mai probabil, suspendate, luni, din cauza intemperiilor, a anuntat, sambata, prefectul Isabel Bogdan. Mai multi primari din judet au transmis deja catre Prefectura ca vor prelungi vacanta elevilor si prescolarilor cu o zi, notează News.ro.

UPDATE: Autorităţile din judeţul Ialomiţa au decis ca toate şcolile şi grădiniţele să fie închise, în zilele de luni şi marţi, măsura fiind luată în condiţiile în care, ca urmare a căderilor masive de zăpadă, pe multe drumuri din acest judeţ se circulă cu dificultate.

UPDATE: Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, Florina Stoian, a declarat că decizia de a ţine şcolile şi grădiniţele închise luni şi marţi a fost luată sâmbătă, în jurul prânzului, după ce ANM a emis codul galben de vreme geroasă.

O decizie asemănătoare a fost luată şi în judeţul Vrancea, în cadrul colegiului prefectural. Şeful ISJ Vrancea, Dorin Cristea, a declarat că elevii vor reveni la cursuri miercuri, iar orele pierdute vor fi recuperate după un programc are va fi stabilit ulterior.
 
Mai mulţi primari din Vaslui au anunţat că au decis să închidă luni şcolile şi grădiniţele, o decizie privind întregul judeţ urmând să fie luată în cursul zilei de sâmbătă.

UPDATE:  Unitățile de învățământ din județul Tulcea vor fi închise în primele două zile ale săptămânii viitoare, din cauza drumurilor blocate de zăpezi și a viscolului.

Decizia luată la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) a fost aprobată sâmbătă de membrii Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) cu scopul de a preveni problemele care ar putea să apară în timpul transportului elevilor la unitățile de învățământ.

"Cursurile care nu se vor efectua în zilele de luni și marți vor fi recuperate până la sfârșitul semestrului școlar, conform deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ", a precizat pentru AGERPRES inspectorul general al ISJ, Mihai Stroe.

UPDATE:  Primăria Constanța a anunțat sâmbătă că a luat decizia suspendării cursurilor școlare timp de două zile, 9 și 10 ianuarie, în toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Prefectul județului, Adrian Nicolaescu, a declarat pentru AGERPRES că o hotărâre similară ce privește instituțiile de învățământ din toate unitățile administrativ-teritoriale a fost adoptată și va fi comunicată de șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în cadrul ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, vineri seară, că grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti vor fi închise luni şi marţi, în condiţiile în care până miercuri sunt prognozate temperaturi extrem de scăzute. 

Hotărârea a fost luată în urma unei consultări cu ministrul Educației, cu inspectorul școlar șef al București și cu câțiva directori de școli.

"Am luat decizia și cu domnii primari de sectoare ca luni și marți să nu fie deschise grădinițele, creșele, școlile și liceele, deoarece informațiile pe care le-am primit de la specialiștii în meteorologie arată faptul că luni, marți și chiar miercuri dimineață va fi ger năprasnic, în jur de minus 20 de grade, pericol pentru copii, profesori, părinți, pericol de îmbolnăviri, pericol de accidente. Chiar dacă în Capitală se va putea circula, pentru că se acționează în continuare și în această noapte, și sâmbătă, și duminică și circulația va fi permisă, este vorba de ger năprasnic, condiții meteo dificile", a declarat Gabriela Firea la Centrul de comandă al Poliției Municipale.

De asemenea, Gabriela Firea a afirmat că prefectul de Ilfov i-a transmis că a luat aceeași decizie.

Primarul general a adăugat că va discuta ulterior cu ministrul Educației și cu inspectorul școlar pentru a se stabili dacă școala va putea începe de miercuri sau poate de joi, când, a arătat ea, este prima zi în care vremea se va îmbunătăți în Capitală.

Potrivit legii, inspectoratele Scolare pot decide suspendarea pentru anumite niveluri de învăţământ, iar ulterior se vor lua măsurile corespunzătoare pentru recuperarea orelor pierdute. Hotărârea privind susţinerea ori suspendarea cursurilor trebuie să ţină cont de evoluţia vremii şi de siguranţa elevilor şi a profesorilor, precum şi de asigurarea condiţiilor proprii desfăşurării orelor de curs.

Potrivit prevederilor legale, suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare până la sfârşitul semestrului, respectiv a anului şcolar. Aceste măsuri se stabilesc prin decizie a Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării, valabil vineri între orele 02.00 - 18.00, şi cod galben pentru alte 15 judeţe, care intră în vigoare joi, la ora 22.00, fiind valabil până vineri, ora 20.00.

Începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între—25 și—15 grade. ANM va actualiza avertizările.