MENIU

SCHIMBĂRI importante de la 1 august: se modifică procedura pentru CONCEDIILE MEDICALE. Care sunt noutățile

Se modifică procedura pentru concediile medicale

Începând cu luna august, se schimbă mai multe aspecte în procedura pentru concediul medical, atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Cea mai importantă schimbare este că se introduc sancțiuni pentru persoanele care au mai mulți angajatori, dar duc certificat pentru concediu medical doar la unul dintre aceștia și își desfășoară în continuare activitatea la ceilalți.

Astfel, conform OUG 74/2021, act normativ publicat, miercuri, în Monitorul Oficial nr. 645, aceștia vor risca o amendă de 2.000 de lei.

De la 1 august, de când se aplică ordonanța, apar schimbări și pentru medicii care dau certificate pentru concediul medical. Cei care nu respectă legea atunci când acordă certificatele riscă amenzi de până la 11.000 de lei, în prezent fiind de până la 10.000 de lei.

Persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă trebuie să fie monitorizate de medici, care trebuie să întocmească un plan de evoluție a bolii. Medicii care nu vor face acest plan vor risca o amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei.

În plus, vor apărea modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale. Mai exact, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor fără venituri din salarii, care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.

Sunt exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară.