MENIU

Scandalul Dezinfectanților: Hexi Pharma, urmărită penal! Polițiștii fac percheziții informatice

Polițiștii au intrat din nou astăzi în sediul Hexi Pharma. Oamenii legii efectuează percheziții informatice și analizează probele sigilate în urmă cu câteva zile. Totodată, compania Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală în acest dosar.

UPDATE: Percheziţii informatice au loc, vineri, în dosarul Hexi Pharma, fiind verificate calculatoarele şi telefoanele directorului general Flori Dinu şi ale chimistului fabricii, între timp, mai multe echipe de poliţişti făcând noi verificări la sediul firmei, spun surse judiciare.

Poliţiştii fac percheziţii informatice în dosarul privind dezinfectanţii diluaţi, fiind verificate calculatoarele şi telefoanele mobile ale directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi ale chimistului companiei, au declarat surse judiciare, potrivit Mediafax. Directorul general şi chimistul firmei vor asista la verificările făcute de specialişti din cadrul IGPR.

Anchetatorii caută date ce ar putea susţine indiciile pe care le au în dosar, fiind începută urmărirea penală pentru "zădărnicirea combaterii bolilor" şi "falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse". Totodată, echipe de poliţişti au mers la sediul Hexi Pharma din Bucureşti pentru a desigila o serie de probe. În paralel, procurorii fac audieri la sediul Parchetului General, fiind citat administratorul legal al firmei.

Anchetatorii speră să găsească dovezi care să îi ajute în acest caz. Până acum, nicio persoană nu a fost pusă sub învinuire, dar se fac cercetări in rem.

Joi, 12 mai, 15 angajaţi ai firmei Hexi Pharma au fost audiaţi de Poliţie în dosarul deschis de procurori.

Cei citați sunt angajați de la linia de producție a Hexi Pharma și au fost întrebați, printre altele, de modul în care erau produse biocidele.

Procurorii Parchetului General au anunțat în urmă cu o săptămână că au început urmărirea penală in rem pentru "zădărnicire a combaterii bolilor" și "falsificarea și substituirea de alimente sau alte produse" în cazul dezinfectanților din spitale.

Sâmbătă, procurorii și polițiștii au făcut percheziții la clădiri care aparțin Hexi Pharma, dar și acasă la patronul Dan Condrea, anchetatorii ridicând documente și probe și din 25 de spitale unde au fost găsite probe neconforme.
Analizele realizate de Ministerul Sănătății la ICECHIM indică că unele produse ale companiei au fost diluate chiar și de 4.000 de ori.

Astfel, la toate cele 18 probe analizate au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de substanţe dezinfectante raportat la etichetă, într-un caz diferenţa fiind şi de 4.200 de ori mai mică.

Totodată, în urma scandalului dezinfectanților, 5 spitale din România au anunțat că nu mai operează până când problema nu se remediazaă.

În urma anchetei, pe rolul Tribunalului București este înregistrată o cerere a Hexi Pharma, firma în legătură cu care există suspiciuni că a comercializat dezinfectanți diluați pentru spitalele din România, privind intrarea în insolvență. Dosarul a fost înregistrat la data de 10 mai pe rolul instanței.

Informațiile apărute pe tema dezinfectanților diluați, care se presupune că au fost folosiți în spitalele din România, au făcut ca Patriciu Achimș-Cadariu să demisioneze din funcția de ministru al Sănătății.

Mai multe articole despre:
hexi pharma dezinfectanţi