MENIU

Scandalul de la ONB capătă amploare. Balerina Alina Cojocaru refuză să mai danseze la Bucureşti

Alina Cojocaru, una dintre cele mai bune balerine din lume, a anunţat că nu va mai dansa în Capitală, decât dacă Johan Kobborg, care până de curând era Director Artistic al Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), îşi va recăpăta funcţia. Acesta din urmă a fost "retrogradat", după ce drijorul Tiberiu Soare a preluat conducerea interimară a instituţiei, potrivit unui ordin emis de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Balerina Alina Cojocaru, care urma să danseze duminică, 10 aprilie, în spectacolul "Manon", de la ONB, a anunţat pe contul personal de Twitter că nu va mai apărea pe scena bucureşteană decât sub coordonarea lui Kobborg. Mai mult, ea a precizat că noua conducere a instituţiei nu a contactat-o încă pentru a stabili detaliile eventualei sale participări la reprezentaţia din weekend.

"Dragi spectatori ai spectacolului 'Manon', ce va avea loc la Opera din Bucureşti pe 10 aprilie, vreau să ştiţi că nu am fost contactată încă de noua conducere", a scris Alina Cojocaru pe reţeaua de socializare. "Voi dansa DOAR sub conducerea care a făcut ca spectacolul acesta să fie pregătit pentru ca spectatorii să se poată bucura de el, cu Kobborg ca lider al nostru", a adăugat ea, într-o postare ulterioară.

Controversele la Opera Naţională din Bucureşti au apărut zilele trecute, după ce un comunicat remis de instituţie a anunţat că dirijorul Tiberiu Soare va asigura conducerea interimară a ONB, pe durata suspendării contractului de management al lui Răzvan Ioan Dincă, potrivit unui ordin emis de către ministrul Culturii.

La scurt timp, numele coregrafului danez Johan Kobborg, care până atunci ocupase funcţia de Director Artistic al Corpului de Balet, a fost şters din respectiva secţiune şi plasat în lista de ansamblu a balerinilor. Kobborg a reacţionat rapid, exprimându-şi dezamăgirea pe o reţea de socializare.

"Cu inima frântă am aflat că am fost înlăturat din funcţia de director artistic la ONB. Nu port altceva, decât dragoste acestor dansatori. Visez ca într-o zi să mă întorc şi să termin ceea ce am început. Le cer iertare balerinilor că nu am avut ocazia să le spun asta personal. Fiţi puternici. Sunteţi frumoşi cu toţii", a scris ea.

ONB: "Titulatura de 'Director Artistic Balet' nu este prevăzută în schema instituției"

În acest context, Opera Națională București a remis un nou comunicat, subliniind că "nu intenționează să renunțe la serviciile domnului Johan Kobborg".

"Valoarea artistică a domniei sale nu poate fi pusă la îndoială în niciun fel, serviciile sale aduse Baletului Operei Naționale București fiind incontestabile. Schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Naționale București are la bază faptul că titulatura de 'Director Artistic Balet' nu este prevăzută în schema instituției, domnul Kobborg figurând ca balerin angajat și deținând, conform unui contract de colaborare, și unele atribuții de coordonare în cadrul Departamentului Balet al Operei Naționale București", au precizat reprezentanţii ONB.

Ulterior, la rândul său, Kobborg a explicat că "indiferent ce scrie pe hârtie", el a purtat până acum responsabilitatea a "tot ceea ce s-a pus în scenă şi a muncii din spatele ei".

"Să fiu clar: poziţia mea nu are legătură cu funcţia. Nici că-mi pasă de asta. Întotdeauna, pentru oamenii mei am fost JK", a scris el pe Facebook, exprimându-şi în acelaşi timp covingerea că noua conducere a ONB va fi echivalentă cu "o întoarcere în trecut, când compania era condusă în teroare, iar tot binele şi adevărul din ea dispăruseră".

Pentru deblocarea situaţiei, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a invitat la discuţii atât pe dirijorul Tiberiu Soare, cât şi pe coregraful Johan Kobborg, însă acesta din urmă a refuzat să participe la întâlnire, potrivit agenţiei News.ro.

TIBERIU SOARE: "Kobborg nu a fost niciodată artistic director. Era un post fictiv"

Dirijorul a explicat însă, pentru Mediafax, că nu are "căderea sau menirea de a desfiinţa posturi".

"Posturile sunt cele pe care le-am primit în organigramă, pe care o aplicăm prin intermediul regulamentului de organizare şi funcţionare. (...) Nu am la ce să reacţionez pentru că nu s-a întâmplat nimic. Ce s-a întâmplat? El apare la compartimentul balet. Titulatura de director artistic care apărea pe site era incorectă din punct de vedere legal. Domnul Johan Kobborg nu a fost niciodată artistic director. Mai mult decât atât, postul de director artistic al companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti nu există în actuala organigramă. Nu se se regăseşte nicăieri. Cu alte cuvinte, era un post fictiv. Contractul domnului Johan Kobborg este foarte clar şi dânsul este încadrat exact acolo unde are contractul, ca membru al corpului de balet. Exact aşa configurează contractul lui. E foarte adevărat că are anumite atribuţii de coordonare, dar astea sunt numai la cererea şefului de compartiment", a precizat Tiberiu Soare.

Între timp, conflictul a trezit reacţii şi peste graniţe. Baletul Sarasota din Florida a anunţat că directorul său, Iain Webb, "îl sprijină pe deplin pe Johan, (...) dar şi ceea ce el şi Alina (Alina Cojocaru, n. red) au făcut pentru ONB".
De asemenea, Graham Watts, critic de dans britanic şi preşedinte al "Dance Section and National Dance Awards Committee", s-a declarat "şocat" de plecarea lui Kobborg.