MENIU

Scandalul între frații Micula și statul român continuă: "Nu ne-au plătit nimic"

Nu suntem de acord cu compensarea

Ministerul Finanţelor a anunțat luni că a plătit datoria către fraţii Micula chiar înainte de decizia definitivă de vineri a curţii de arbitraj de la Washington. În replică, aamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au precizat că statul a făcut o compensare a datoriilor, fără acordul lor.

Ministerul Finanţelor a plătit datoria către fraţii Micula, suma fiind achitată prin mecanismul de plată reglementat de Consiliul Concurenţei, însă Comisia Europeană obligă autorităţile române să recupereze întreaga sumă, a anunţat, luni, Ministerul Finanţelor.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au reacţionat luni, pentru News.ro, la anunţul Ministerului Finanţelor, care consideră că a achitat deja despăgubirea decisă de curtea de arbitraj de la Washington, şi au precizat că statul a făcut o compensare a datoriilor, fără acordul oamenilor de afaceri, iar acum cere banii înapoi, după ce Comisia Europeană a considerat că este ajutor de stat.

"Una din firme avea, într-adevăr, datorii la stat. S-a făcut o compensare, numai că acum Ministerul Finanţelor ne cere banii înapoi pentru că ar fi ajutor de stat", a declarat luni, pentru News.ro, omul de afaceri Viorel Micula. 

Mai mult, oamenii de afaceri spun că nu au fost niciodată de acord cu compensarea datoriilor. "Nu suntem de acord cu compensarea, noi vrem ca statul să ne dea banii", au spus aceștia.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro. Cu toate acestea, Comisia Europeană a decis definitiv, în 2014, că plata despăgubirilor de către România ar reprezenta ajutor ilegal de stat.

„Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotârârea ICSID. Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, Ministerul Finanţelor Publice a şi pus în executare hotărârea ICSID, chiar înainte de pronunţarea deciziei definitive a instantei de la Washington. Suma a fost plătită prin mecanismul de plată reglementat de Consiliul Concurenţei", a precizat Ministerul Finanţelor.

Fraţii Micula, care deţin şi cetăţenie suedeză şi au obţinut facilităţi în baza unui acord româno-suedez, au dat statul român în judecată în octombrie 2005 la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, după ce statul român a anulat facilităţile fiscale pentru investitorii suedezi.

Mai multe articole despre:
fraţii Micula