MENIU

Scandal monstru la TVR. Se cere demisa Doinei Gradea

Doliu la TVR. Un nume greu al televiziunii a murit

Scandal monstru la TVR. Pierderea contractului pentru transmiterea Festivalului "George Enescu" de către TVR în favoarea Trinitas TV  și absența reporterilor TVR de la Jocurile Olimpice de la Minsk a  generat reacţii dure din partea angajaţilor televiziunii publice. Monica Ghiurco a acuzat-o, într-o scrisoare deschisă, pe Doina Gradea, preşedinte-director general al TVR, de "incompetenţă" şi i-a cerut demisia.

"În ultima vreme aţi reuşit să-i revoltaţi şi pe cei care mai rămăseseră pasivi în privinţa TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-aţi umplut, încă o dată, de ruşine. Pentru mine este un şoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internaţional ”George Enescu”, după ce în şedinţa precedentă a Consiliului de Administraţie aţi dezminţit informaţia. Aşadar, o falsă dezminţire şi o inducere în eroare a Consiliului.E foarte grav, din mai multe considerente. Nu e doar faptul că pierdem un brand de înaltă clasă şi spulberaţi o tradiţie culturală la Televiziunea Română, că dăm cu piciorul unui act de diplomaţie publică şi culturală prioritar pentru Statul Român, că renunţăm prin decizia unui Comitet Director pe care îl conduceţi în mod nemijlocit să fim parte în cel mai prestigios eveniment cultural pentru România. Deşi, chiar şi pentru atât, vă cer demisia!", a scris Monica Ghiurco.

”O ruşine uriaşă. Niciun reporter TVR la Minsk, niciun comentator. Totul se face din studio. Suntem însă reprezentaţi la nivel înalt. Normal, sunt peste 100 de ore de transmisiuni direct. Era mare nevoie de aşa ceva. Am auzit că acum işi caută kimono pentru Tokyo”, scrie Narcis Şelaru, redactor în redacţia Sport din TVR, distribuind o postare a Ministerului Tineretului şi Sportului referitoare la prezenţa delegaţiei ministerului, dar şi a a preşedintelui director general al TVR Doina Gradea, la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk, informează news.ro

Postarea lui Şelaru este preluată şi de jurnalistul Adelin Petrişor.

”Am zis ca e bine să mai afle lumea. Da, reporterii comentează de acasă. Ce să caute ei pe teren, mai ales când terenul e peste hotare? Acolo merg şefii ăia mari după cum vedem în pozele de la minister. Lipseşte martie din post? Nu prea. A fost şi la Eurovision”, afirmă Adelin Petrişor.

Ministerul Tineretului şi Sportului a postat vineri pe Facebook imagini şi un text referitor la prezenţa delegaţiei de oficiali români, din care face parte și Doina Gradea, la Minsk.

Și Gigel Știrbu cere demisia directorului general al TVR

Preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă, deputatul Gigel Ştirbu, i-a solicitat luni, directorului general al TVR, Doina Gradea, demisia din funcţie, principalul motiv fiind absenţa angajaţilor televiziunii publice de la Jocurile Olimpice, precum şi preluarea de către postul TV Trinitas a difuzării Festivalului Internaţional ''George Enescu''.

"Vă solicit demisia de la conducerea TVR, doamnă Doina Gradea! Aproape nu există zi din săptămână în care să nu aflăm despre gafele sau abuzurile şefei TVR, Doina Gradea. Astăzi este vorba despre faptul că la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk nu s-a aflat niciun angajat al TVR, în schimb preşedintele - director general al TVR Gradea este prezentă împreună cu o delegaţie a Ministerului Tineretului şi Sportului. Astfel, mai mulţi reporteri şi comentatori ai TVR, printre care Adelin Petrişor şi Narcis Şeulean, s-au revoltat împotriva Doinei Gradea considerând o ruşine uriaşă faptul că nu se află niciun reporter TVR la Minsk şi că peste 100 de ore de transmisiuni se comentează doar din studio. Monica Ghiurco, jurnalist senior TVR, membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, de asemenea a luat atitudine împotriva modului incompetent de conducere al TVR şi inducere în eroare a Consiliului pentru faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internaţional "George Enescu", după ce în şedinţa precedentă a Consiliului de Administraţie Doina Gradea a dezminţit informaţia. Dar, realitatea este că, anul acesta, televiziunea publică nu va mai difuza festivalul, ci postul TV Trinitas", a anunţat Ştirbu într-un comunicat de presă.

El a salutat "atitudinea jurnaliştilor liberi şi independenţi din TVR care au curajul să spună despre abuzurile şi comportamentul dezastruos al Doinei Gradea" şi a anunţat că îi va sprijini pe aceştia.

"Se pare că politicul nu le-a pus piciorul pe gât tuturor celor din TVR, deşi Doina Gradea, este evident, nu dă socoteală decât actualilor guvernanţi, transformând TVR într-o instituţie servilă PSD-ului. Deşi, conform legii, SRTV îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, săptămâna trecută, Doina Gradea, la audierile din Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor privind partizanatul politic al TVR, a refuzat să răspundă întrebărilor parlamentarilor şi, mai mult, a plecat în timpul şedinţei, sfidând pe membrii comisiei. Nu este prima oară când şefa TVR are un comportament ofensator şi iresponsabil faţă de membrii Comisiei de cultură sau angajaţi ai TVR. Să ne amintim şi de cazul în care Doina Gradea a devenit celebră prin felul în care descria un reporter al TVR care-i punea întrebări incomode primăriţei Capitalei, Gabriela Firea: "Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post". Şi de faptul că, la comanda PSD, conducerea TVR a scos de pe post una dintre cele mai bune emisiuni difuzate la TVR cu o cotă de audienţă ridicată, "Starea naţiei". Dezvăluirile jurnalistului Dragoş Pătraru au confirmat situaţia revoltătoare din televiziunea publică: conducerea nu doar că a încercat, dar a şi reuşit eradicarea jurnaliştilor care nu ridică osanale PSD-ului. Este evidentă subordonarea politică a politicii editoriale din TVR, iar rolul televiziunii publice nu mai este de ceva timp acela de a informa corect şi imparţial publicul. Formula "Televiziunea publică" este una perimată, pentru că TVR nu mai este o televiziune publică, ci vuvuzeaua unui partid", a adăugat deputatul PNL.

El a invocat totodată "opacitatea şi lipsa de transparenţă a Doinei Gradea, invocând clauze de confidenţialitate, când a refuzat să răspundă întrebărilor membrilor Comisiei de Cultură referitoare la articolele apărute în presă despre anumite cheltuieli făcute de conducerea Televiziunii Publice, salariul exorbitant al şefei TVR, cheltuieli cu invitaţii şi colaboratorii la anumite talk show-uri în cadrul acestei staţii publice, făcute cu Festivalul Naţional Cerbul de Aur şi Eurovision".

"Persistă de ani o situaţie foarte neplăcută prin care trece Televiziunea Publicitară PSD, iar cetăţenii români plătitori de taxe la buget nu cred că vor permite la nesfârşit să finanţeze cenzura şi lipsa de profesionalism. Este inadmisibil ca într-o staţie publică, plătită din banii contribuabililor, cineva numit politic să intervină cu bocancii în politica editorială, să scoată de pe post emisiuni bune, să piardă difuzarea unui festival internaţional de mare prestigiu. Cele prezentate mai sus reprezintă doar câteva motive pentru care Doina Gradea este imperios necesar să plece de la conducerea acestei instituţii, deoarece este o persoană toxică pentru televiziunea publică şi o face să fie din ce în ce mai puţin credibilă!", a conchis preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. 

Mai multe articole despre:
TVR