MENIU

Scăderea dobânzilor, o mare minciună guvernamentală! ROBOR continuă să crească

<p>ROBOR la 3 luni a crescut iarăși</p>

Ratele românilor nu scad. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,41%, cel mai înalt nivel din ultimele 8 luni, potrivit datelor publicate azi de Banca Naţională a României. Deși guvernanții au promis înjumătățirea ratelor prin scăderea ROBOR acest lucru nu este posibil, a explicat la RFI analistul economic Dragoș Cabat. În opinia specialistului, ROBOR ar trebui să fie în jur de 4 procente, atât cât este nivelul inflației.

,,Acest indicator reflectă lichiditatea de pe piața interbancară. Normal este să fie undeva în apropierea inflației. În acest moment inflația este la 4%. ROBOR ar trebui să fie peste 4% pentru a reflecta o situație normală într-o economie'', spune alnalistul financiar Dragoș Cabat.

,, Cu toții ne dorim dacă facem un depozit la bancă să primim o dobândă de la bancă mai mare decât inflația ca să aibă sens să punem banii la bancă și să nu îi ținem acasă. În acest moment inflația este de 4%. Această inflație nu este gestionată nici de Banca Națională, nici de altcineva. Ea reflectă situația actuală din economie, însemnând faptul că statul se împrumută foarte mult pentru că are nevoie să acopere deficitul bugetar, deficitul comercial, deficitul de cont curent, toate celelalte dezechilibre din economie. Atunci împinge în sus prețurile din piață, inclusiv prețul banilor, care înseamnă dobânzile. Acest ROBOR ar trebui, în mod normal, să fie peste 4% în acest moment'', a mai spus Cabat.

Analistul economic spune că indicele ROBOR nu depășește 3.5% doar datorită intervenției Băncii Naționale care prin ținta ei de dobânzi la sfârșitul anului și prin faptul că oferă la 3.5% posibilitatea oricărei bănci să se împrumute de lichidități de la Banca Națională, atunci și pe piața interbancară dobânda ROBOR la toate palierele de timp se menține sub acest 3.5.

Mai multe articole despre:
ROBOR