MENIU

Sărutul care ucide! Atenţie mare la aşa ceva. Este deosebit de periculos

Pare incredibil, dar un singur pupic poate ucide un bebeluş! Cum este posibil aşa ceva? Virusul herpetic este cel care poate să cauzeze decesul deoarece sistemul imunitar al celor mici nu este suficient de dezvoltat pentru a-i face față.

În cazul nou-născuților virusul herpetic cauzează infecții grave la nivelul creierului, plămânilor, ficatului, precum și ulcerații ale pielii și ale ochilor. 

Se întâmplă relativ rar ca nou-născuții (mai exact copiii în prima lor lună de viață) să devină infectați de către o altă persoană, conform doctorului Jon Abramson, director al Departamentului de Pediatrie din cadrul Universității de Medicină Wake Forrest care a văzut doar două astfel de cazuri în practica sa medicală. Specialistul susține că virusul herpetic în cazul unui nou-născut constituie o infecție periculoasă de care majoritatea părinților nici nu sunt conștienți.

Virusul poate fi transmis în orice moment prin contact apropiat cu secrețiile salivare sau genitale ale unei persoane, deși o persoană este mai contagioasă în timpul unui episod de recidivă. Singurul specialist în măsură să identifice afecțiunea este un medic pediatru specializat în boli infecțioase.

Aproximativ 1500-2200 copii cu vârsta sub 1 lună contactează herpes în fiecare an în SUA și în lipsa unui tratament adecvat virrusul devine fatal într-un procent de până la 85% din cazuri. Majoritatea infecțiilor neonatale sunt cauzate, conform statisticilor Academiei Americane de Medici de Familie de către tulpina HSV-2, dar aproximativ 30% din cazuri sunt cauzate de HSV-1.

Nou-născuții necesită spitalizare pentru administrarea medicației antivirale timp de 21 zile, chiar și cu acest tratament unii nou-născuți pot suferi leziuni cerebrale sau chiar deces.

Modalități de prevenire a contactării virusului herpetic de către nou-născut: dacă gravida are un istoric medical în acest sens sau prezintă simptome ale unei infecții genitale HSV-2 trebuie să comunice acest lucru medicului deoarece este indicată o naștere prin cezariană, toate persoanele care ating bebelușul trebuie să se spele foarte bine pe mâini, bebelușul nu trebuie sărutat mai ales de persoane care prezintă ulcerații la nivelul buzelor sau al gurii. Aceste recomandări sunt aplicabile ambilor părinți, cu mențiunea că aceștia trebuie să poarte o mască medicinală pentru a preveni transferul viral de la nas sau gură la mâini și apoi la copil. În cazul în care observați simptome ale unei infecții HSV trebuie să contactați imediat medicul (temperatură de 38 grade Celsius sau mai mult la nivel rectal), hrănire defectuoasă, irascibilitate, iritație a pielii (sub forma unor coșuri sau vezicule), convulsii sau alte probleme similare în decursul primelor 6 săptămâni după naștere. Toții nou-născuții trebuie consultați de către un medic specialist în intervalul 1-3 săptămâni de viață.

Sursa

Mai multe articole despre:
bebeluş sărut herpes