MENIU

Sărbătoare MARE pe 1 noiembrie. E cruce neagră în calendarul ortodox

Sărbătoare MARE pe 1 noiembrie. E cruce neagră în calendarul ortodox

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian în fiecare an pe 1 noiembrie. 

Sfinţii Damian şi Cosma, alături de mama lor Teodota se trăgeau din Asia Mică (după cum spun unii, din Mesopotamia). Dacă mama lor era de credinţă creştină, tatăl lor era un necredincios care a murit pe când aceşti doi copii erau încă mici.

Mama acestora i-a crescut în credinţă creştină, oferind exemplul vieţii ei şi prin citirea cărţilor sfinte. Mama acestora a reuşit să păstreze viaţă copiilor săi pură prin respectarea poruncilor Domnului, ajutându-i să devină bărbaţi drepţi şi virtuoşi.

Primind o educaţie desăvârşită şi fiind formaţi că doctori, aceştia primesc de la Dumnezeu harul vindecării celor nevoiaşi şi a celor bolnavi prin puterea rugăciunii. Mai mult, aceşti doi sfinţi vindecau până şi animale. Iubirea pură pe care i-o purtau bunului Dumnezeu dar şi semenilor săi i-a determinat pe cei doi fraţi să nu ia niciodată bani sau altfel de plata pentru toate serviciilor lor, preferând să respecte porunca Mantuluitorului Iisus Hristos care a spus: „În dar aţi luat, în dar să daţi” (Mt. 10:8). Vestea Sfanţilor Cosma şi Damian se răspândi repede în toată regiunea, oamenii numindu-i doctori fără de arginţi.

La un moment dat aceştia au fost chemaţi să vindece o femeie grav bolnavă, pe nume Paladia, care nu reuşi să se vindece deşi văzuse mai mulţi doctori. Aceştia, doar cu ajutorul credinţei şi prin rugăciune reuşesc să o vindece pe săracă femeie, care se ridică din pat pe picioarele ei, mulţumind lui Dumnezeu. Voind să îi răsplătească pentru binele care i l-au făcut, Paladia se îndrepta spre Damian, arătându-i trei ouă la număr şi spunându-i: „Primeşte acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viaţă, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt”. Iar când Damian auzi numele Sfintei treimi nu îndrăzni să refuze. Totuşi, când Cosma auzi întâmplarea se întrista, crezând că datorită acestui lucru fratele sau a încălcat porunca Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, conform calendarulortodox.ro.

Când era pe patul de moarte acesta ceru ca Damian să nu fie înmormântat lângă el. La scurt timp se mută şi Sfântul Damian la Domnul, iar toţi se întrebau unde va fi înmormântat acesta. Însă bunul Dumnezeu a făcut o minune printr-o cămilă pe care cei doi doctori o vindecaseră. Această prinsese glas omenesc, spunându-le credincioşilor să nu se îndoiască şi să îl aşeze pe Damian lângă Cosma deoarece Damian a acceptat ouăle de la femeie nu că o plata ci că un semn de respect faţă de Dumnezeu. Cele două trupuri ale doctorilor fără arginţi au fost îngropate unul lângă celălalt în Thereman, localitate din Mesopotamia. După moartea sfinţilor s-au înfăptuit multe minuni acolo.