MENIU

Sărbătoare mare astăzi. E cruce neagră în calendarul ortodox

Sfântul Atanasie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă atât la dată de 18 ianuarie, cât şi pe 2 mai (Aducerea moaştelor sale în Constantinopol). Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul dintre cei mai de seamă episcopi ai Bisericii creştine din Alexandria în sec. al IV-lea.

Acesta s-a născut în Alexandria, în anul 295 sau 296, şi a primit o temeinică educaţie clasică şi teologică. La 24 de ani a fost hirotonit diacon de către arhiepiscopul cetăţii, Alexandru, încredinţându-i-se totodată şi funcţia de secretar al acestuia. În această calitate îl însoţeşte pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, unde joacă un rol decisiv în combaterea arianismului şi în condamnarea lui Arie.

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru - 8 iunie 328. Sfântul Atanasie a fost episcop până în 373. În tot acest timp a suferit cinci exiluri, însă acestea nu l-au împiedicat să desfăşoare o bogată activitate teologică - mai ales o politică bisericească antiariană.

Majoritatea lucrărilor sale au ca obiect lupta pentru apărarea credinţei niceene. El supune argumentele exegetice şi dialectice ale oponenţilor săi unei analize critice, scrupuloase, dovedindu-le netemeinicia. Ajutat de vastele sale cunoştinţe scripturistice, teologice şi filosofice, el a izbutit să pună pe temelii solide credinţă creştină ortodoxă, conform calendarortodox.ro.

Sfântul Atanasie cel Mare a murit la 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat. A fost unul dintre primii episcopi nemartiri care au primit un cult public.