MENIU

Sărbătoare mare 11 iulie - Puțină lume care e tradiția zilei

Sarbatoare

Sarbatoare importanta in data de 11 iulie.

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea întocmai cu Apostolii şi luminătoarea Rusiei

Greco-catolice
Sf. m. Eufemia

Romano-catolice
SS. Benedict, abate, patron al Europei; Olga, regină


Sfânta Mare Muceniţă Eufimia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 11 iulie.

Sfânta Eufimia era din Calcedon şi a trăit în timpul prigoanelor împotriva creştinilor dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305).

Când prefectul oraşului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul zeului Ares, pentru a-i aduce ofrande, mulţi dintre creştini nu s-au supus ordinului şi s-au ascuns din calea păgânilor. Au fost însă descoperiţi şi au fost aduşi la judecata autorităţilor.

Printre aceştia se afla şi fecioara Eufimia, care, mărturisindu-l cu îndrăzneală pe Hristos, a fost dată pe mâinile torţionarilor. A fost arsă, bătută cu toiege şi dată spre hrană fiarelor. Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deşi nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior.

Biserica o pomeneşte astăzi şi pe Sfânta Olga, împărăteasa care a pus bazele încreştinării poporului rus. Împreună cu nepotul său, Cuviosul Vladimir, luminătorul Rusiei, prăznuit la 15 iulie, a făcut trecerea de la Rusia păgână la cea creştină.

Împărăteasa Olga a fost soţia prinţului Igor al Kievului, care a fost asasinat. În această situaţie, Olga a devenit regentă, întrucât fiul său, Sviatoslav, moştenitorul tronului, era minor.

A primit Sfânta Taină a Botezului, cu prilejul unei vizite oficiale la Constantinopol, într-o ceremonie săvârşită de patriarh, având drept naş de botez pe Constantin al VII-lea Porfirogenetul şi primind numele Elena.

În ţară, împărăteasa Olga - Elena a început propovăduirea dreptei credinţe în rândul supuşilor săi, dar eforturile sale au rămas în acel moment fără rezultat. Nici pe fiul său, Sviatoslav, nu a putut să-l aducă la înţelegerea cea adevărată şi la cunoştinţa lui Dumnezeu, pentru că nu lua aminte la cuvintele ei.

Pentru această neascultare, Sviatoslav a avut moartea prorocită de mama sa. După câţiva ani de la moartea împărătesei Olga, acesta a fost ucis în război de pecenegi. I-a fost tăiat capul şi făcut pahar de băut. Pe ţeasta capului, ferecată în aur, erau scrise cuvintele: "Cel ce caută cele străine, pierde pe ale sale" (Vieţile Sfinţilor).

Din familia imperială, doar nepotul său, Vladimir, avea să primească botezul creştin. Împărăteasa Olga a trecut la cele veşnice, la 11 iulie 969. 

Mai multe articole despre: