MENIU

Săptămâna de muncă de 4 zile, un „succes răsunător” în Islanda. Ce categorie profesională a participat la programele-pilot

O zi de muncă la birou

Programele-pilot privind săptămâna de muncă de patru zile pentru angajații din sistemul bugetar, testate în Islanda, au fost un „succes răsunător” și i-au făcut pe numeroși angajați să opteze pentru un program mai scurt. Cel puțin așa arată rezultatele studiile în cadrul cărora muncitorii au fost plătiți cu aceeași sumă de bani pentru mai puține ore de muncă, realizate între anii 2015 și 2019. Potrivit acestora, în majoritatea companiilor productivitatea a rămas la același nivel sau chiar s-a îmbunătățit.

Testări similare au loc, până în prezent, în mai multe țări din lume, printre care Spania și Noua Zeelandă, în timp ce guvernul japonez a recomandat chiar companiilor din țara sa să implementeze acest sistem cu 3 zile libere. 

În Islanda, studiile au fost derulate de Consiliul Local al capitalei Reykjavík, în parteneriat cu guvernul național. Cercetarea a inclus peste 2.500 din muncitori, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația totală a țării angajată în câmpul muncii.

La teste au participat mai multe tipuri de organizații, de la grădinițe, spitale, servicii de asistență socială și până la administrație publică. Multe dintre acestea au trecut de la o săptămână de muncă de 40 de ore la una de 35 sau 36 de ore.

Rezultatele au făcut sindicatele să renegocieze contractele de muncă iar acum 86% din toți angajații din Islanda au trecut la ore de muncă mai scurte sau vor obține dreptul de a face asta, potrivit cercetătorilor.

Printre efectele pozitive ale unei astfel de demers se numără, potrivit angajaților, faptul că se simt mai puțin stresați și în pericol mai redus de burnout. Oamenii spun, de asemenea, că balanța dintre viața profesională și cea personală li s-a îmbunătățit, relatează HotNews.ro.