MENIU

SANCŢIUNI pentru elevii din Olteniţa filmaţi povestind că s-au DROGAT în excursie cu şcoala

Anchetă în urma unor imagini cu elevi care spun că s-au drogat într-o excursie cu şcoala

Elevii de la liceul din Olteniţa, filmaţi când povesteau cum au consumat droguri într-o excursie organizată de şcoală, au fost sancţionaţi cu nota scăzută la purtare şi exmatriculare pe trei zile, iar diriginta care i-a însoţit în excursie a primit avertisment, ea renunţând la orele de dirigenţie.

Conducerea Liceului "Nicolae Bălcescu" din Olteniţa a decis sancţionarea cu scăderea notei la purtare şi exmatricularea pentru trei zile a elevilor filmaţi în timp ce povesteau cum au consumat droguri într-o excursie, a declarat corespondentului Mediafax inspectorul general şcolar al judeţului Călăraşi, Silviana Şestacovschi.

Aceasta a precizat că diriginta care i-a însoţit pe elevi în acea excursie a primit din partea conducerii şcolii un avertisment.

"Este vorba doar de avertisment pentru că dânsa, între timp, şi-a dat demisia din funcţia de diriginte la clasa respectivă pentru că oricum recomandarea noastră a fost să i se ia dirigenţia. Pentru copii s-a luat decizia scăderii notei la purtare şi o exmatriculare de trei zile. Asta este ceea ce a hotărât şcoala", a spus şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

Prin retragerea orelor de dirigenţie, profesoara pierde sporul de zece la sută la salariu.

Diriginta care a mers cu elevii în acea excursie a fost singurul cadru didactic însoţitor pentru 34 de elevi, în condiţiile în care, potrivit regulamentelor, la organizarea de excursii este nevoie de un profesor însoţitor la fiecare zece elevi.

Silviana Şestacovschi a precizat că Inspectoratul Şcolar Judeţean, care în astfel de situaţii poate face doar recomandări şi nu poate aplica sancţiuni, a recomandat consiliere psihologică pentru copii, dar şi discuţii cu părinţii acestora.

Şefa ISJ Călăraşi a mai spus că instituţia pe care o conduce a fost informată de Inspectoratul de Poliţie Călăraşi, care s-a autosesizat în acest caz.

"Am primit adresă de la Poliţie, s-a autosesizat şi urmează acum să facă anchetă. Asta e foarte clar", a spus Şestacovschi.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că elevii au fost deja audiaţi şi că toţi au negat faptele descrise în înregistrările în care povestesc că au consumat droguri.

În luna februarie, au fost publicate înregistrări făcute cu o cameră ascunsă, în care apar mai mulţi elevi ai liceului "Nicolae Bălcescu” din Olteniţa povestind că s-au drogat înr-o excursie.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Călăraşi declarau, la acea dată, că a fost vorba despre o excursie de studii la care au participat elevi din ultimul an de liceu care sunt majori şi că, dacă faptele prezentate sunt reale, responsabilitatea aparţine dirigintei.

Pe înregistrările făcute publice, unul dintre elevi spune că cinci băieţi şi o fată au fumat substanţe stupefiante aduse de o colegă care avea drogurile de la fratele său din Spania. Pe filmare apare, de asemenea, un tânăr care povesteşte că fiul dirigintei, minor, a consumat alcool de la tatăl său în excursia organizată cu elevii.

Mai multe articole despre:
excursie droguri alcool excursie cu şcoala