MENIU

SĂNĂTATE. Plusurile şi minusurile abdominoplastiei

SĂNĂTATE. Plusurile şi minusurile abdominoplastiei

Abdominoplastia se numără printre procedurile care şi-au câştigat renumele datorită rezultatului estetic pe care îl oferă. Ţi-am pregătit un minighid despre beneficiile şi riscurile pe care le presupune intervenţia!

Odată cu înaintarea în vârstă, peretele abdominal suferă unele transformări. La femei, mai ales din cauza naşterilor, a unor intervenţii ginecologice, fie a unui stil alimentar haotic există posibilitatea formării unui ,,şorţ abdominal”. Dintre operaţiile din sfera estetică, abdominoplastia poate corecta această problemă.

„Ca medici de chirurgie generală, ne întâlnim cel mai des cu situaţia în care trebuie să operăm o hernie incizională apărută după o histerectomie, la care aproape în mod obligatoriu se cere şi o remodelare a abdomenului prin abdominoplastie. Aceste două operaţii sunt combinate frecvent având în vedere că se pot realiza printr-o singură incizie orizontală şi au un rezultat estetic foarte bun”, explică conf. dr. Ion Daniel, şeful secţiei Chirurgie III de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În cadrul intervenţiei, specialiştii realizează o serie de manevre chirurgicale prin care îndepărtează tegumentul împreună cu un strat de ţesut adipos de 10–20 cm grosime. Fiind o operaţie estetică, cicatricea postoperatorie este foarte puţin vizibilă şi este mascată în pliul lenjeriei, situat în partea inferioară a abdomenului.

Plusurile abdominoplastiei

-    îmbunătăţeşte calitatea vieţii - îndepărtarea stratului adipos redă elasticitatea corpului şi tonusul muscular. Femeia se poate mişca mai uşor, arată mai bine şi îi creşte stima de sine. Drept urmare, îşi intensifică relaţiile sociale, iar relaţia de cuplu devine mai activă;

-    duce la pierderea în greutate - odată cu îndepărtarea bagajului adipos sunt eliminate şi câteva kilograme. Cu toate acestea, medicul Ion Daniel avertizează că „nu aceasta este baza scăderii în greutate şi că abdominoplastia nu este o metodă chirurgicală prin care sunt rezolvate toate abaterile pacientului legate de indisciplina alimentară şi cea a stilului de viaţă”;

-    ajută la reducerea durerilor lombare - se spune că orice kilogram în plus aşezat pe abdomen forţează sănătatea coloanei vertebrale. Multe din durerile de spate apărute la femei, mai ales în perioada de menopauză, când se instalează şi osteoporoza, sunt agravate, accentuate sau întreţinute de excesul de grăsime aşezat pe abdomen.

Minusurile abdominoplastiei

-    intervenţia este laborioasă - abdominoplastia este o procedură care se realizează cu anestezie generală şi durează aproximativ o oră. În urma ei, pacientul poate resimţi durere sau disconfort în momentul scăderii presiunii atmosferice.

Continuare pe clicksanatate.ro