MENIU

Salariul președintelui Iohannis, tăiat de Guvern. Ce prevede draftul legii salarizării unitare

Salariul președintelui Klaus Iohannis va fi redus cu minim 15 procente după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, potrivit unui draft aflat în lucru la Ministerul Muncii.

Salariul președintelui Klaus Iohannis va fi redus cu minim 15 procente după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării unitare, potrivit unui draft aflat în lucru la Ministerul Muncii.

Salariul presedintelui va fi calculat în funcție de salariul mediu pe economie, potrivit noului proiect, și va fi de 6 ori valoarea acestuia, mai precis 18.800 de lei. În prezent, Klaus Iohannis câștigă peste 21.000 de lei, însă șeful PSD, Liviu Dragnea, a promis că salariile demnitarilor vor reveni la nivelul din august 2015, înainte de majorările controversate.

Guvernul Grindeanu intenționează să introducă o măsură fără precedent în legea salarizării unitare, promisă să intre în vigoare în a doua parte a acestui an. Practic, Executivul îi împarte pe români în două categorii - bugetari și angajați de rangul doi - și inventează un regim preferențial pentru cei care lucrează la stat.

Guvernul Grindeanu inventează un salariu minim SPECIAL pentru bugetari, cu 300 de lei mai mare decât cel plătit în mediul privat, potrivit unui draft al legii salarizării apărut azi în presă.

Astfel, cel mai mic salariu brut din sectorul public este pregătit să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%.

Astfel, bugetarii sunt considerați angajați de rang întâi în România, în timp ce restul salariaților, care duc greul economiei și le plătesc acestora salariile prin taxe, sunt lăsați în voia patronilor. Noul proiect este complet diferit de toate celelalte variante, inclusiv de cel elaborat în Guvernul Ponta, potrivit profit.ro.

Creșterea salarială în sectorul bugetar va fi diferențiată în funcție de salariul fiecăruia. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat.

Astfel, între 1.750 de lei și 4.000 de lei vor fi creșteri substanțiale, între 4.000 de lei și 7.000 lei vor fi acordate creșteri doar pentru a putea menține încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creșteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.