MENIU

SALARIUL MINIM ajunge la 975 lei la 1 ianuarie. Cine CÂŞTIGĂ, cine PIERDE

<p>Salariul minim, mărul discordiei</p>

Salariul minim pe economie va ajunge la 975 lei, începând cu 1 ianuarie 2015, şi la valoarea de 1.050 lei începând cu luna iulie anul viitor, potrivit premierului Victor Ponta. Măsurile au fost incluse în bugetul pe 2015 şi sunt agreate de partenerii internaţionali, FMI şi Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a declarat marți că există un acord de principiu cu delegația FMI, CE și BM privind bugetul de stat pe 2015, conform căruia deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor va fi de 1,83% din PIB. De asemenea, creşterea salariului minim, în grila propusă de Executivul de la Bucureşti, a fost inclusp în bugetul pe 2015.

Rovana Plumb: Salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015

Salariul minim pe economie va fi de 975 lei, de la 1 ianuarie 2015, iar pensiile vor fi majorate cu 5%, a declarat marți Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, potrivit Agerpres.

'Așa cum am anunțat și în lunile anterioare, toate măsurile pe care noi le-am promovat sunt susținute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va crește începând cu 1 ianuarie, de la 900 — cât este în momentul de față — la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel încât să încheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei', a afirmat ministrul Muncii.

Măsura creşterii salariului minim pe economie ar putea aduce bugetului de stat sume suplimentare. Potrivit datelor oficiale, există 250.000 de angajaţi în sectorul bugetar plătiţi cu salariul minim şi 650.000 în cel privat.

Statul va trebui într-adevăr să aloce mai mulţi bani cu cheltuielile salariale pentru plata unui salariu mărit în sectorul bugetar, însă va câştiga de pe urma salariaţilor şi angajatorilor din mediul privat.

Salariul minim, contestat de o parte din mediul de afaceri

Creşterea salariului minim cu începere din 1 ianuarie 2015 va accentua şomajul şi munca la negru, opinează 33 de cadre universitare, economişti, antreprenori şi specialişti în fiscalitate într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii.

Măsura creșterii salariului minim este distructivă pentru economie și afectează bunăstarea celui mai sărac segment al forței de muncă, spun semnatarii scrisorii. Aceasta deoarece „salariul minim" ar institui o prohibiție, împiedicând angajatorii să colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fără experiență, în situația în care productivitatea muncii acestora este inferioară salariului stabilit în mod artificial prin lege. „În consecință, fixarea unui nivel minim al salariilor mai sus decât cel determinat de realitatea economică duce la descurajarea cererii de muncă (din partea angajatorilor), la creșterea șomajului și a economiei subterane", se arată în scrisoare.

Creşterea salariului minim îi va lovi pe „întreprinzătorii și companiile care oferă de lucru oamenilor fără calificări deosebite și care vor descoperi că trebuie să cheltuiască mai mulți bani din buzunar pentru a-și menține activitatea", spun autorii scrisorii.

Mai multe articole despre:
salarii FMI Rovana Plumb salariul minim acord FMI