MENIU

Salariile mai mici din 2018. Cel mai sumbru scenariu

Nu mai încape îndoială, 2018 vine cu salarii scăzute pentru mulți români. Mai bine de jumătate dintre companiile din România nici nu au început negocierile colective pentru creșterea salariilor brute, iar termenul limită este... mâine. Firmele riscă amenzi de până la 10 mii de lei, pentru mulți patroni această măsură fiind egală cu falimentul.

Revoluția fiscală va fi plătită și de angajatori, și de angajați. 60% dintre firmele mici și mijlocii nu au început încă negocierea contractelor colective de muncă.

„20% dintre intreprinzatori au spus că nu vor putea să facă decât compensarea parțială a contribuțiilor. Ce inseamna aceasta? Ca în 20% din situatii salariile nete vor scădea”, a declarat Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare Consiliul Național al IMM-urilor.

Cel mai sumbru scenariu e însă pierderea locului de muncă. Firmele care nu au început negocierile colective riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Rețeta pentru dezastru e completată de creșterea taxelor locale, în unele orașe și cu 20 de procente. Pentru a compensa pierderile generate de revoluția fiscală, primăriile vor încasa mai mulți bani din impozitul pe clădiri, pe terenuri și autoturisme, dar vor ciupi și din alte taxe.

La Constanța, de exemplu, autoritățile vor să majoreze cu 4.000% taxa plătită de firme pentru a-și afișa programul de funcționare și cu 400% taxa pentru concesionarea locurilor de veci.