MENIU

Salarii cu 7 lei mai mari în luna februarie. În sfârșit, IT-iștii câștigă cel mai bine în România

<p>Stimulente financiare pentru absolvenți</p>

În luna februarie 2016, câştigul salarial mediu net a fost de 1.950 lei, cu 7 lei mai mare decât în luna ianuarie 2016. După ani de zile în care cele mai mari salarii se plăteau în bănci sau sectorul de energie, IT-iștii au trecut pe primul loc în topul salariilor.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în februarie de 2693 lei, cu 0,2% mai mare decât în luna ianuarie 2016, potrivit Institutului National de Statistica.

Cele mai mari salarii s-au inregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.148 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.154 lei).

După angajații din domeniul IT, urmează în topul salariilor salariații din producția de țigări - salariu mediu net de 4.739 lei și cei  din industria petrolului și gazelor naturale 4.142 lei

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele câștigului salarial real  față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 115,8%.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
 
- cu 32,3% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 11,4% în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii);
 
- între 4,5% și 6,5% în activități de editare, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), activități profesionale, științifice și tehnice, transporturi pe apa, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură);
 
- între 2,5% și 4,5% în telecomunicații, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), cercetare-dezvoltare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea echipamentelor electrice.

Scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic că urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale în lunile precedente, dar și angajării de salariați cu câștiguri salariale mici.

Mai multe articole despre:
null