MENIU

Sala concertului de la Viena, construită de un aromân - Cadou pentru austrieci

Sala concertului de la Viena, construită de un aromân

Sala în care se desfășoară an de an tradiționalul concert de Anul Nou de la Viena a fost construită cu fonduri provenite în mare parte din donații. Iar principalul donator a fost un aromân, omul de afaceri Nicolae Dumba. Părinții lui Nicolae au imigrat la Viena în 1817 și au reușit să facă o avere de invidiat din comerțul cu bumbac. 

Mare om de afaceri, dar și un pasionat al muzicii, aromânul Nicolae Dumba a donat o bună parte din impresionanta sa avere pentru construirea unei săli de concerte de la Viena. Este vorba despre sala Musikverein care găzduiește acum numeroase spectacole și concerte an de an, și a devenit cunoscută mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. 

După ce Nicolae Dumba le-a făcut cadou austreicilor sediul Filarmonicii din Viena, prin contribuția generoasă, o stradă din jurul clădirii a primit numele acestuia. Acest donator a participat și la renovarea bisericii grecești de pe strada Fleischmarkt.

NICOLAE DUMBA a murit pe 23 martie 1900, la Budapesta, în casa cumnatului său. Mai mult, unul dintre cei mai faimosi dirijori ai concertelor de la Viena a fost tot aromân. Herbert von Karajan a fost considerat Directorul Muzical al Europei. 

Mai multe articole despre:
viena concert sala