MENIU

S-a scris istorie. Premiere în alegerile din Statele Unite ale Americii

S-a scris istorie în Statele Unite. Un număr record de femei au intrat în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor. Printre ele se numără și primele femei musulmane. În plus, pentru prima dată, un homosexual a fost ales guvernator. Din tabăra republicană, doi politicieni inculpaţi pentru fapte penale au câştigat mandate în legislativ. 

Ilhan Omar a fost aleasă în Camera Reprezentanţilor. Este prima femeie care poartă hijab care ne reprezintă în Congres. Povestea lui Omar, care a câştigat în statul Minnesota, este una impresionantă. S-a născut într-o tabără de refugiaţi somalezi şi a emigrat în Statele Unite când avea 12 ani. Ea este, de asemenea, primul refugiat care intră în legislativul american.

Activistă pentru drepturi civice, Omar pledează pentru educaţie gratuită, reformă a sistemului judiciar şi acces la locuinţe pentru toţi. De asemenea, se opune restricţiilor impuse de Donald Trump în domeniul imigraţiei. 

Omar nu este singura femeie musulmană din noul Congres. Rashida Tlaib, în vârstă de 42 de ani, a câştigat alegerile în Michigan. Părinţii săi au fost refugiaţi palestinieni şi au avut 15 copii. 

Totodată, Deb Haaland şi Sharice Davids sunt primele femei amerindiene alese în Congres. Mai mult, Davids, o democrată care a reuşit să convingă electoratul tradiţional republican din Kansas, este o fostă luptătoare MMA şi prima lesbiană aleasă în Camera Reprezentanţilor. 

Un număr record de femei - 96 - vor face parte din camera inferioară a Congresului. Dintre ele, 31 sunt la primul mandat.

Premiere au fost şi în cursa pentru guvernatori. Jared Polis este primul homosexual declarat, ales la conducerea unui stat american. "Am dovedit că suntem un stat tolerant, care apreciază toate contribuţiile, indiferent de orientarea sau de identitatea sexuală", a declarat Polis.

În tabăra republicană, doi politicieni inculpaţi au câştigat noi mandate în camera inferioară a Congresului. Este vorba despre Chris Collins, inculpat pentru fraudă bancară şi utilizare de informaţii privilegiate pe bursă, şi despre Duncan Hunter, inculpat pentru corupţie în campanie. Toţi aceşti aleşi îşi vor prelua mandatele la începutul anului viitor. 

 

Mai multe articole despre:
alegeri SUA istorie