MENIU

Rusia vrea să aducă vaccinul Sputnik-V în UE. Când ar putea primi aprobarea

Rusia vrea să aducă vaccinul Sputnik-V în UE

Autoritățile de la Moscova au solicitat înregistrarea vaccinului său împotriva noului coronavirus, Sputnik-V, în Uniunea Europeană. Potrivit Fondului de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), procesul de revizuire ar putea începe în februarie. 

Experți ai Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au avut o consultare cu echipa care a dezvoltat vaccinul, la care au participat peste 20 de oameni de știință. 

”Recomandările în baza dezbaterii vor fi trimise dezvoltatorilor vaccinului Sputnik-V în următoarele 7 sau 10 zile”, a precizat FIDR. Instituția a mai anunțat că pe 22 ianuarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii va demara procedurile pentru prezentarea preliminară a solicitării de autorizare a vaccinului.

Până acum, vaccinul anti-Covid produs de ruși a fost autorizat în Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay şi Turkmenistan.

Rusia a demarat campania de vaccinare în masă săptămâna aceasta. Planul autorităților este să vaccineze 70 de milioane de persoane până la jumătatea anului, a anunțat ministrul Industriei şi comerţului, Denis Manturov, citat de Agerpres.
Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Murashko, a precizat că, pentru a obţine o imunitate colectivă, este necesar să se vaccineze 60% din populaţia adultă, respectiv 68,6 milioane de persoane. ”Preconizăm să atingem această cifră în actualul semestru”, a anunațat și acesta.

Din februarie, Rusia va începe și producţia masivă a vaccinului EpiVacCorona, dezvoltat de centrul de cercetare din Siberia Vektor, care va spori capacitatea de imunizare. 

Bilanțul epidemiei din țară, a patra cea mai afectată din lume, depășește 3,6 milioane de cazuri Covid-19 și 67.220 de decese. 

 

Mai multe articole despre:
rusia vaccin anticovid sputnik v ue