MENIU

Rusia anunță al doilea schimb de prizonieri de război cu Ucraina - Acuzații halucinante despre civilii uciși

Rusia anunță al doilea schimb de prizonieri de război cu Ucraina - Acuzații halucinante despre civilii uciși

Rusia anunță că în cele 28 de zile de război a făcut două schimburi de prizonieri cu Ucraina. În același timp susține că organizează zilnic coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele asediate. Potrivit relatărilor autorităților ucrainene și a imaginilor publice din timpul evacuărilor, încetarea focului nu s-a respectat iar armata rusă a bombardat nediscriminatoriu coloanele de refugiați, foarte multe persoane fiind omorâte. Mai mult, numeroase culoare umanitare duc către orașele din Rusia, și nu către alte orașe din Ucraina, iar apoi spre alte țări europene. Oficiali ucraineni au acuzat de câteva ori în ultima săptămână că au fost deportați ilegal ucraineni în Rusia, printre aceștia fiind peste 2.400 de copii din regiunile separatiste proruse din Donbas. 

Anunțul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit Interfax

Nu au fost date detalii despre al doilea schimb de prizonieri. Primul schimb de prizonieri a avut loc după răpirea primarului Melitopol - Ivan Fedorov, pe 11 martie. Pe 21 martie, Ombudsmanul pentru Drepturile Omului din Federația Rusă Tatyana Moskalkova a anunțat primul schimb între Rusia și Ucraina - nouă prizonieri ruși pentru primarul Melitopolului.

„Ministerul rus al Apărării organizează zilnic coridoare umanitare și evacuarea civililor din orașele din Ucraina. În plus, au avut loc două schimburi de prizonieri între Rusia și Ucraina”, a anunțat Zakharova.

Maria Zakharova a acuzat miercuri, din nou, în linie cu retorica de la Kremlin, că, de fapt, Ucraina ar împiedica evacuarea civililor. În plus, aceasta a susținut în comentariile făcute că mulți dintre ucraineni ar încerca să ajungă în Rusia, dar ar fi opriți.

„De fapt, autoritățile de la Kiev sunt cele care interzic evacuarea în țara noastră și alungă cu forța refugiații spre vest. Mulți dintre ei încă încearcă să meargă în Rusia la rudele lor, dar aici, țările UE, în primul rând Polonia, nu le permit. Oamenii devin ostatici, mai întâi la Kiev, apoi la Bruxelles", a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Au continuat acuzațiile la adresa Bruxelles. Comunitatea europeană este considerată responsabilă pentru bombardamentele din Ucraina, în care mor civili. Kremlinul respinge categoric acuzațiile că Armata rusă trage în civili, acuzând la rândul lui că, de fapt, soldații ucraineni trag în civili.

„UE nu influențează în niciun fel Kiev pentru ca naționaliștii ucraineni să nu se ascunda în spatele civililor, folosiți ca scut uman și să nu le blocheze ieșirea în Rusia”, a mai spus Zakharova, reluând acuzațiile din ultima perioadă făcute de consilierul Dmitri Peskov sau de ministrul de externe Serghei Lavrov.