MENIU

Rubla a ajuns mai puternică decât înainte de război

Sursa foto: Pixabay

Rubla a ajuns mai puternică decât înainte de război. Chiar dacă majoritatea analiștilor preconizau că rubla o să se prăbușească după invazia trupelor lui Putin din Ucraina, moneda are acum cel mai bun curs din ultimii patru ani. Astfel, un dolar american a ajuns să valoreze 57 de ruble. 

În ciuda pronosticurilor că rubla va continua să se prăbușească, dolarul american valorează acum 57 de ruble – cel mai bun curs de schimb din ultimii patru ani pentru moneda rusească. Profesorul de economie Kirill Shakhnov de la University of Surrey din Marea Britanie explică într-o analiză pentru publicația The Conversation cum a fost posibil acest lucru și ce înseamnă pe termen lung.

În primele zile după ce Rusia a invadat Ucraina și Occidentul a impus sancțiuni federației, rubla s-a prăbușit. Numărul de ruble pentru un dolar american a scăzut rapid: de la aproximativ 78 la 138. De atunci, sancțiunile s-au înăsprit, războiul continuă, însă evoluția rublei a fost neașteptată, arată analiza publicată în The Conversation de către Kirill Shakhnov.

Cursul de schimb valutar al oricărei țări este determinat de fluxurile de capital și de cele comerciale. Cu alte cuvinte, de banii care intră și ies din țară și de valoarea exporturilor în comparație cu a importurilor. În cazul rublei, fluxurile comerciale sunt de obicei mai importante, Rusia fiind un exportator major de petrol.

Prețul petrolului influențează puternic rubla – când prețul petrolului crește, rubla devine mai puternică, explică profesorul universitar. 

Mai multe articole despre:
rubla razboi ucraina