MENIU

Cine este ROMÂNUL care a luat un Oscar în acest an

Braşoveanul Ioan Boieriu are 37 de ani şi o familie fericită. Iar pe lîngă asta se mai poate mîndri cu ceva: este cel care a aşezat România şi, implicit, Braşovul, pe harta premiilor Oscar, pentru că a făcut parte din echipa care a cîştigat statueta la categoria „Cele mai bune efecte speciale“ cu producţia „Cartea Junglei“. Ioan Boeriu este directorul tehnic al echipei „Jungle Book“, iar în prezent lucrează la Scanline VFX din Vancouver, Canada.

În palmaresul lui nu se află doar recentul film premiat, ci şi alte filme de succes cu patru nominalizări la Oscar, printre care şi celebrul „Hobbit“. Mereu pasionat de calculatoare şi arta vizuală, Ioan a absolvit Liceul de Informatică şi apoi Facultatea de Automatică din Braşov, după care s-a angajat la o firmă de aici care se ocupa de animaţia pe computer, „Tiny Creatures“, şi care practic i-a deschis uşa spre o lume fabuloasă.

Braşoveanul spune că, pentru „Cartea Junglei“, a muncit aproape nouă luni, punînd bazele unui sistem de lucru tehnic, pentru două secvenţe. „Au fost şi cîteva inovaţii tehnice. Mai complicat de explicat pe înţelesul tuturor... important e că la sfîrşitul perioadei de cercetare - studiu tehnic, regizorul Jon Favreau şi supervisorul Adam Valdez au avut încredere că pot da drumul în producţie la două secvenţe destul de mari“, a povestit braşoveanul pentru Monitorul Express.

Pe lîngă mult rîvnitul Oscar, Ioan Boieriu spune că filmul a cîştigat, pentru efecte speciale, o duzină de premii, cele mai notabile fiind la VES Awards (un festival de specialitate foarte important în domeniul efectelor vizuale), precum şi premiul cel mare de la BAFTA Awards.

Braşoveanul a lucrat la alte patru filme care au fost multipremiate la diverse festivaluri de profil şi au fost nominalizate la Oscar, printre care şi „Hobbit“. „Experienţa pe care am avut-o înainte de a ajunge aici mă recomandă ca fiind persoana de care ei aveau nevoie să rezolve partea de cercetare... Cred că a fost un «good fit» cum zice englezul, drept urmare modul în care a decurs producţia a fost fără probleme majore“, a mai spus Ioan Boeriu. El mărturiseşte că sînt multe lucruri care îl inspiră în munca sa: „Arta, în general. Faptul că în domeniul vfx încercăm să creăm perfectul într-o lume imperfectă, partea artistică şi tehnică a naturii“.

Oricît de mult iubeşte România, este conştient că în ţară nu prea are şanse să îşi urmeze drumul pe care a pornit. „Eu am un plan pe durată medie şi pe durată mai lungă, care nu includ activitatea profesională în România... eventual există o posibilitate de scurtă durată şi doar dacă proiectul este bine organizat. Din păcate, la noi cinematografia nu are un suport constant şi de anvergură... ca să nu mai vorbim de partea de efecte vizuale care efectiv e aproape inexistentă sau, dacă există, are o vizibilitate foarte mică. Tare mi-aş dori să fiu contrazis şi să mi se propună un proiect ambiţios“, a mai spus Ioan. Întrebat cum vede România de „afară“, după cîţiva ani petrecuţi în străinătate, Ioan Boieriu a spus: „Nu aş vrea să intru în politică, dar credeţi-mă că se vede şi de afară... Voi zice doar atît: #rezist“.

Mai multe articole despre:
efecte speciale Cartea Junglei ioan boeriu