MENIU

Românii nu mai au medicamente ieftine. Semnal de alarmă al Academiei de Știinţe Medicale

Medicamente (Profimedia)

Academia de Ştiinţe Medicale din România atrage atenția asupra deficitului de medicamente ieftine, care au prețul reglementat de Ministerul Sănătății. Chiar dacă sunt frecvent prescrise de medici, acestea nu se mai găsesc în farmacii, iar pacienții săraci nu-și pot permite inlocuitorii mai scumpi.

La conferința "Situația medicamentelor din România", reprezentanții farmaciștilor și producătorilor de medicamente din țara noastră au afirmat că situația gravă este generată de prețul de vânzare scăzut al medicamentelor generice și de dependența de țările asiatice pentru producerea materiei prime, potrivit Radio România Actualități.

Astfel, medicamentele ieftine, care au prețul reglementat de Ministerul Sănătății, sunt prescrise de către medici, dar nu se găsesc în farmacii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că soluția de rezolvarea crizei este scumpirea acestor medicamente, pentru a compensa fenomene precum inflația și alte majorări de costuri generate de pe contextul european.

"Având în vedere că toate costurile au crescut, o ajustare cu rata inflației sau cu jumătate din rata inflației pentru unele dintre ele era necesară și noi promovăm această decizie pentru că altfel, medicamentele într-adevăr ieftine nu vor mai fi la dispoziția oamenilor din România".

Mai multe articole despre:
medicamente ieftine bolnavi compensate rafila