MENIU

România, sufocată de anaconda Gazprom. Guvernul de la București "renunță la propria țară"

Români nu își alimentează cetățenii și industria cu gaze (doar o treime din români au acces la conductele de gaze), nu își exploatează rezervele subterane, nu construiește centrale electrice pe gaze și nu își reface industria petrochimică. Independența energetică de Rusia rămâne o himeră.

"O elită politică inepta și arghirofila a transformat cea mai mare bogăție a României în cel mai mare eșec din istoria țării", scrie editorialistul Petrisor Peiu de la Ziare.com:

"O rară și incredibilă "aliniere a planetelor" a făcut că, în numai doi ani de zile, România să rateze absolut toate obiectivele din industria hidrocarburilor și să devină rușinea continentului. Izolarea țării este deplină: toate conductele care se construiesc ocolesc România prin sud și nord, iar toate conductele care se proiectează ocolesc România pe la vest.

România are toate datele naturale, geografice și geopolitice să fie unul dintre cei mai importanți jucători europeni pe piață gazelor; cu siguranță, în Europa Centrală și de Sud-Est, Bucureștiul ar trebui să dea oră exactă în domeniul gazelor.

Avem cea de-a două rezervă din Uniunea Europeană de gaze naturale (cel puțin 100 miliarde mc on-shore și 200 miliarde mc off-shore), ne aflăm în centrul celei mai importante regiuni pentru Europa în ceea ce privește acoperirea necesarului suplimentar de gaze naturale, avem una dintre cele mai vechi industrii de petrol și gaze din lume și, cu toate acestea, nu contam nici măcar în regiunea noastră, fiind eclipsați de mult mai modest poziționată Ungarie.

Dacă facem un exercițiu simplu de viziune și privim o hartă sugestivă-modul în care Uniunea Europeană își va acoperi nevoile suplimentare de gaze până în 2035-vom fi șocați să constatăm că două treimi din plușul de 56 miliarde de mc de care continentul are nevoie vor fi aduse prin regiunea Sud/Sud Est. Ei bine, în centrul acestei regiuni se află România, numai că nimeni de la București nu a aflat încă acest lucru.

Să fii în centrul geografic al regiunii care va alimenta foamea de gaze a Europei, să fii a două cea mai mare țară din regiune (după Italia), să fii singură țara din regiune cu rezerve proprii însemnate și să nu obții niciun avantaj din asta este uluitor. Astăzi, românii stau și se admiră nătâng în oglindă mangaindu-se cu gândul himerei numită "independența energetică", în vreme ce alții, în jurul nostru își construiesc infrastructura și industrie petrochimica".Mai multe aici

Mai multe articole despre:
Gazprom