MENIU

România primește joi prima tranșă de vaccin Johnson&Johnson. Câte doze au fost alocate țării noastre. Anunțul lui Andrei Baciu

Vaccin Johnson&Johnson/sursa foto: Profi Media

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat, vineri, că primul lot de vaccin anti-COVID-19 de la Johnson&Johnson, însumând 60.000 de doze, va ajunge în România săptămâna viitoare, în data de 15 aprilie, cu câteva zile mai devreme faţă de cum fusese programarea.

Andrei Baciu: "O veste foarte bună: astăzi am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, vor sosi pe 15 aprilie, săptămâna viitoare, joi, 60.000 de doze".

Secretarul de stat a subliniat că acest vaccin are avantajul că se administrează într-o singură doză şi că nu necesită condiţii speciale de depozitare, astfel încât va fi direcţionat către cabinetele medicilor de familie care s-au alăturat campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dar şi în centre mobile de tip container care vor fi deplasate în localităţile mai îndepărtate din mediul rural, unde nu există medic de familie sau dispensare.

Totodată, Andrei Baciu a arătat că nu este dovedită o asociere între vaccinarea cu acest ser şi cazuri de evenimente tromboembolice la cei vaccinaţi şi că este favorabilă "balanţa de beneficii-riscuri" pentru vaccinul Johnson&Johnson, conform Agerpres.

Patru cazuri serioase de cheaguri de sânge cu trombocite scăzute, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de Janssen, filiala europeană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson, potrivit EMA. Agenția Europeană a Medicamentului a deschis o anchetă în acest sens.

Mai multe articole despre: