MENIU

România ocupă locul trei la agresiunile în școli. Peste 300 de avocați discută cu elevii din Capitală - VIDEO

Sursa foto: Captură video

România ocupă locul trei la nivel european când vine vorba de bullying-ului în şcoli. În jur de 400.000 de elevi sunt amenințați și 220.000 sunt bătuți, în mod repetat, de colegi, potrivit unui studiu efectuat la nivel național. Pentru reducerea acestui fenomen, circa 300 de avocaţi predau în școlile din București cursuri despre legi, sancţiuni sau reguli. 

„Lucrurile acestea se întâmplă. Este important să știm să acționăm, să înțelegem cauzele și mai important este să oprim acest fenomen”, a precizat Bianca Elena Armasu, avocat.

Astfel de lecții sunt importante pentru adolescenți, mai ales că bullyingul s-a răspândit ușor în școlile din România.

„Agresiunile verbale din clasă, în timpul orei. Îmi era frică la un moment dat să mă duc la școală”, a povestit Monica, elevă în clasa a XI-a.

„Sunt cazuri destul de multe, însă există această teamă din cauza sticmatizării. Foarte greu victimele ajung să ceară ajutor, de aceea, este bine să renunțăm la mentalitatea asta precum ca victima ar fi de vină”, a transmis Lavinia Drăgan, professor la Colegiul Național „Ion Creangă” București.

În Bucureşti, circa 300 de avocaţi predau timp de cinci săptămâni în 130 de şcoli şi licee ale Capitalei cursuri despre legi, sancţiuni sau reguli. "Fii avocat în şcoala ta!" se numeşte proiectul inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România.

„Încercăm să-i învățăm din practică, explicându-le în termeni cât mai ușor de înțeles că orice acțiune pe care aceștia o desfășoara poate să nască consecințe juridice. Încercăm să-i ajutăm să înțeleagă care sunt drepturile, care sunt obligațiile lor și cum să-și exercite aceste drepturi. Și ne propunem prin acest proiect să-i facem să răspundă adecvat la problemele generației lor”, a mai precizat Bianca Elena Armasu, avocat.

„Mi se pare foarte tare că se întâmplă un proiect de genul acesta în școli. E foarte bine ca toți elevii să înțeleagă că atunci când văd un caz de agresiune, atunci când văd un coleg care e marginalizat e cel mai bine să intervină”, a afiramt SELLY, artist.

Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor, cursurile au caracter interactiv şi includ numeroase cazuri practice. 

Mai multe articole despre:
agresiuni in scoli avocati