MENIU

România are un nou ambasador în SUA - Klaus Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea lui Andrei Muraru în noua funcție

România are un nou ambasador în SUA - Klaus Iohannis a semnat decretul pentru Andrei Muraru

Andrei Muraru este noul ambasador al României în SUA. Acesta îl înlocuiește pe George Maior, care va pleca la Ambasada din Iordania, după numirea ca ambasador. Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea lui Andrei Muraru în funcția de ambasador al României în SUA.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 7 iulie 2021, următoarele decrete:
• Decret pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial a domnului Dan-Andrei Muraru.
• Decret privind acreditarea domnului Dan-Andrei Muraru în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, cu reședința la Washington, potrivit Administrației Prezidențiale.

Andrei Muraru îl va înlocui pe George Maior, care va pleca la post la ambasada României din Iordania. Până acum, Muraru a fost consilier prezidențial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. El a ocupat această funcție din 2014, de la începutul primului mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Prioritățile lui Andrei Muraru ca ambasador al României în SUA

Andrei Muraru a enunțat principalele acțiuni urmărite în mandatul său la Washington, în urmă cu două luni. Acesta a declarat că o prioritate a sa va fi aceea ca românii să poată călători în Statele Unite fără a avea nevoie de viză până la sfârșitul mandatului lui Klaus Iohannis la Cotroceni, adică până în 2024. 

Muraru a mai declarat și că o altă prioritate va fi creșterea prezenței militare americane în România, pe care o consideră „primordială”: „Avem nevoie de mai multă prezență SUA în România: pe uscat, în aer și pe mare. Creșterea prezenței militare americane în România este primordială. La fel și sprijinirea obiectivelor României legate de implementarea prezenței înaintate a NATO pe Flancul Estic. Pentru noi, prezența trupelor americane în România este complementară prezenței NATO înaintate”.

 

Andrei Muraru, propus ambasador al României la Washington în februarie de șeful statului, a primit aviz favorabil în aprilie din partea comisiilor reunite de politică externă.

CINE este Andrei Muraru

Andrei Muraru este în acest moment consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, funcție în care a fost numit la data de 22 decembrie 2014.

Născut în 1982, este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, potrivit biografiei publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). 

În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, “este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020,  şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

A fost decorat de de regele Mihai pentru contributia adusa la cunoasterea istoriei monarhiei din Romania cu medalia "Regele Mihai I pentru loialitate" (2008) si pentru activitatea in fruntea IICCMER cu Ordinul "Coroana Romaniei" in grad de Ofiter (2015).

A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă”.