MENIU

România ar putea pierde fonduri europene în valoare de jumătate de miliard de euro

România ar putea pierde o jumătate de miliard de euro, fonduri europene. Comisia Europeană amenință țara noastră cu suspendarea unor finanțări dacă mai multe modificări la proiectul Codului Administrativ vor intra în vigoare, anunță site-ul G4media.ro. UPDATE. Proiectul Codului Administrativ a trecut, luni, de Senat.

România ar putea pierde finanțări europene de până la 553 milioane de euro dacă mai multe modificări la proiectul Codului Administrativ vor intra în vigoare, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse din cadrul Comisiei Europene.

Modificările, care slăbesc rolul de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agenția Funcționarilor Publici (ANFP), au fost votate în comisia specială din Parlament și au primit, luni, un vot de admitere și în plenul Senatului. Codul a fost promovat de Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării.

”Orice modificare legislativă realizată după ce a fost acreditat sistemul de management, evident că afectează pozitiv sau negatib absorbția fondurilor europene. Fără doar și poate putem asista la o suspendare de plăți sau o cerință de re-acreditare a sistemelor de management. Da, suntem în pericol să pierdem o bună parte din fonduri. Impactul ar fi la 500 de milioane de euro”, a explicat pentru Realitatea TV Florian Marin, consultant fonduri europene.

Senatul a adoptat în şedinţa plenului de luni, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul Codului administrativ, în baza raportului de admitere dat săptămâna trecută de comisia specială care a luat în discuţie acest act normativ.

Proiectul, care are peste 600 de articole, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a întrunit, în plenul Senatului, 85 de voturi "pentru", 21 - "împotrivă" şi 11 abţineri.

Din cele 176 de amendamente respinse, incluse în raportul comisiei, plenul nu a adoptat niciunul, dar a adoptat patru amendamente formulate în plen de social-democratul Marcel Ciolacu, preşedinte al Comisiei de Cod administrativ, care au vizat corelări şi reformulări ale amendamentelor din comisie.

Mai multe articole despre:
România fonduri europene Comisia Europeană