MENIU

Români celebri care ne-au părăsit în 2018

Neagu Djuvara, Doina Cornea, Ilie Balaci, Andrei Gheorghe, Lucian Pintilie sau Cristian Țopescu se numără printre cei care ne-au părăsit în acest an.

25 ianuarie-Neagu Djuvara

Istoricul a murit în urma unei pneumonii. Personalitate marcantă a ultimului secol, Djuvara a fost decorat cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, cea mai înaltă decorație a României, instituită pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare, aduse statului și poporului român.

19 martie-Andrei Gheorghe

Născut la Lipetk, în Rusia, Andrei Gheorghe a realizat numeroase emisiuni radio și TV. A început ca reporter special la Radio Constanța și a devenit cunoscut la nivel național odată cu prezența la Pro FM și emisiunea de la Pro TV "Lanțul Slăbiciunilor". Avea 56 de ani.

27 martie-Aimee Iacobescu

Actriță, devenită cunoscută în urma rolului Domnița Ralu din seria "Haiducii", suferea de cancer. A jucat în filme precum "Cu mâinile curate" (1972), "Revanșa" (1978) sau "Osânda" (1976) . În anul 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D-"Artă Spectacolului". Avea 71 de ani.

16 aprilie-Ionela Prodan

Fostă solistă, Ionela Prodan a interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu. În anul 2002, a fost decorată de președintele Ion Iliescu cu Crucea Națională Serviciul Credincios clasă a III-a. În perioada dinainte de a muri, fusese internată de mai multe ori în spital. Avea 70 de ani.

24 aprilie-Dinu Giurescu

Istoricul, membru al Academiei Române, era doctor în istorie din anul 1968. Din 2001, era membru titular al Academiei Române, iar în aprilie 2014 a devenit, pentru un an, vicepreședinte al Academiei. De asemenea, a candidat la alegerile din 2012, pe listele USL din acea vreme, dar a demisionat din funcția de deputat, după ce a fost ales vicepreședinte al Academiei.

15 mai-Cristian Țopescu

Fost comentator sportiv și politician, Țopescu a fost ales senator de București, din partea Partidului Național Liberal, în urmă alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008.

7 august-Dumitru Farcaș 

Interpretul de muzică populară a murit în urma unui infarct. În luna mai, președintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Național "Serviciu Credincios" în grad de Cavaler. Într-o carieră de peste jumătate de deceniu, Farcas a obținut numeroase premii internaționale, fiind totodată desemnat cetățean de onoare al capitalei nord-coreene Phenian și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. Avea 80 de ani.

21 octombrie-Ilie Bălăci

Fostul mare jucător român a murit în urma unui infarct. Ilie Bălăci și-a petrecut cea mai mare parte din carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984) . El a mai evoluat și la FC Olt și Dinamo.

Mai multe pe ziare.com.