MENIU

Româncele care îngrijesc bătrâni în Austria vor să intre în grevă

Foto arhivă Profimedia

Românii din Austria se simt tot mai umiliți. Cei de acolo spun că sunt doar forță de muncă ieftină și își doresc mai mult ca oricând să se întoarcă acasă. Votul cancelarului austriac a spulberat și ultima speranță a românilor din Austria. Peste 30.000 dintre conaționalii noștri plecați acolo lucrează ca îngrijitori. În timpul pandemiei austriecii i-au lăudat, iar acum spun că toți i-au uitat. 

La mai bine de o săptămână de când Austria a umilit România prin votul negativ, cetățenii noștri plecați în această țară nu își mai ridică privirea din pământ. O româncă a mărturisit pentru jurnaliștii de acolo că trăiește o mare dezamăgire și nu mai poate să rămână în Austria. Roxana are 54 de ani și îngrijește persoane în vârstă și cu probleme de sănătate.

De 14 ani lucrează în Austria, după ce a lucrat alți 10 în Germania. Anul acesta a ales să rămână de Crăciun cu una dintre clientele sale, o bătrânică austriacă pe care o îngrijește de câțiva ani, asta pentru că nu o poate lăsa singură de sărbători. Ar fi vrut să stea câteva ore și cu copiii și nepoții ei în Timișoara, însă pierde cel puțin 24 de ore pe drum.

Femeia spune că în timpul pandemiei toată lumea i-a lăudat efortul și implicarea. Acum nimeni nu îi mai laudă și nu îi mai aplaudă, iar românii din acest domeniu vor să înceapă o grevă. Dacă politicienii nu sunt mișcați de eforturile lor, atunci clienții austrieci să transmită un semnal de alarmă către politicienii care nu au vrut România în Schengen. Majoritatea spun că nu pot primi o pensie mai mare de 200 de euro pe lună, iar tot mai mulți iau în calcul să plece în Elveția sau Germania. 

Mai multe articole despre:
romania schengen roamce ingrijitori