MENIU

Roboții vor pregăti medicamentele pacienților în spitalele din Oradea

Roboții vor pregăti medicamentele pacienților în spitalele din Oradea

Pas uriaș pentru sistemul medical. În spitalele din Oradea, roboții vor pregăti medicamentele pacienților pe baza rețetei electronice scrise de medici, direct pe tablete. 

Măsura va intra în vigoare după ce va fi pusă în funcțiune farmacia robotizată digitalizată din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Conform modelului european, roboții vor aduna, într-un singur loc, toate medicamentele necesare pacienților, le vor sorta în doze unice și vor oferi detalii despre termenul de expirare, numele medicamentului și gramaj.

Proiectul de digitalizare va permite și o mai bună comunicare, pentru că tot ce vor transmite aparatele medicale se va înregistra în serverele spitalului. 

„Am comparat trei sisteme de farmacii care se folosesc în Europa. Am ajuns la o formă finală prin care vrem să realiza un hub logistic, unde vor fi aduse medicamentele, materialele sanitare în cantitate mare, unde vor fi sortate de niște roboți, în așa fel încât să fie doze unice. Acestea se vor trimite în staționare. Aici, vor exista alți roboți care vor aduna, într-un singur loc, toate medicamentele necesare pacienților, cu codul de bară pentru a ști termen de expirare, numele medicamentului, gramajul care este pentru fiecare medicamente, la fel și automate pentru fiolaje și antibiotice care sunt în flacoane”, a spus dr. Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, pentru presa locală.

Această farmacie digitalizată va crea o serie de avantaje pentru sistem, este de părere șeful spitalelor din Oradea.

Medicii se revoltă după ce biserica cere adeverințe la botez

„Nu vom mai avea medicamente expirate, vom ști în fiecare moment cum stăm. Putem foarte repede să furnizăm acele medicamente pe secții și, bine-nțeles, returul se poate executa în așa fel încât dacă rămân medicamente, nu vor fi distruse sau aruncate, ci vor intra în circuitul farmaciei. Noi am depus un proiect în acest sens și probabil vom avea rezultatul în luna noiembrie – decembrie. Cred că va fi prima farmacie digitalizată în totalitate din România și cred că va fi un câștig pentru spital”, a spus dr. Carp.

Proiectul de digitalizare implică și o mai bună comunicare via Internet a tuturor echipamentelor medicale din saloanele pacienților, pentru că tot ce vor transmite aparatele medicale se va înregistra în serverele spitalului.

„Farmacia va funcționa în două locuri: în cadrul hub-ului logistic care se va construi, dar și în fiecare locație a Spitalului Județean va exista un robot destinat locației respective, care poate să adune și să facă o schemă și un mod de tratament individualizat pentru pacienți”, a mai spus managerul Carp.

Caz șocant în Teleorman. Copil de 12 ani, bătut cu bestialitate de un coleg „Nu mai pot să respir!”

 

Mai multe articole despre:
medicamente spital roboti