MENIU

Veşti proaste pentru românii cu credite: ROBOR, la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani

<p>ROBOR</p>

ROBOR: Veşti proaste pentru românii cu credite la bănci. ROBOR a ajuns vineri la cel mai mare nivel din ultimii patru ani. 

Conform datelor BNR, ROBOR la trei luni a ajuns vineri la 2.54%. Joi, dobânda cu care băncile se împrumută pe piaţa interbancară a fost de 2.49%.

Experţii estimează că până la finele anului ROBOR va ajunge la 3%.

Dragnea, după întâlnirea cu Isărescu: Nu suntem în criză economică, PSD nu vrea să preia BNR

Ce este acest ROBOR si cum se calculeaza el?

Institutiile de credit se imprumuta zilnic cu lichiditati intre ele, pe perioade care variaza de la o zi la un an.

ROBOR este rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei.

Acesta se calculeaza zilnic de catre BNR, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de banca centrala.

Mai exact, cu cat increderea reciproca dintre institutiile de credit din sistemul bancar este mai mare, permitand scaderea dobanzilor percepute la creditele interbancare, cu atat scade si indicatorul ROBOR, fapt care duce la reducerea dobanzilor variabile la imprumuturile persoanelor fizice si, deci, la diminuarea ratelor lunare platite de debitori.

Indicatorul ROBOR este insa influentat nu doar de evolutia generala a economiei, de natura sa creasca sau sa scada riscul creditelor interbancare, ci si de costurile la care bancile se pot refinanta de la banca centrala. Adica este foarte importanta dobanda de politica monetara a BNR.

Mai multe articole despre:
BNR credite ROBOR rate credite ROBOR 3 luni ROBOR BNR