MENIU

SRS: "Ponta, agent acoperit al SIE. Ilie Sârbu făcea biografii false pentru spioni"

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a făcut o serie de dezvăluiri prinvind ofițerii acoperiți din politica românească, explicând că fostul premier al României, Victor Ponta, a fost agent acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE), iar socrul său, Ilie Sârbu, a activat la același serviciu.

Sorin Roşca Stănescu susţine că are informaţii din cadrul unor servicii secrete că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe. Realitatea TV a solicitat un punct de vedere de la fostul premier. Iniţial, Victor Ponta a confirmat că va interveni in direct, prin telefon, apoi a transmis, tot prin sms, că a crezut că este vorba despre o glumă şi că nu va mai da curs invitaţiei.

”Ilie Sârbu făcea biografii false pentru spioni. A furnizat singur probele. Pentru că a văzut cum foarte mulți erau făcuți generali. A făcut o cerere la SIE pe care a depus-o la registratură și a solicitat să primească un grad, cum au alții”, explică jurnalistul, arătând că în acest fel s-a autodeconspirat socrul lui Victor Ponta.

Potrivit lui Roşca Stănescu, Ilie Sârbu a lucrat la una dintre cele mai conspirate direcții din SIE și confecționa biografii false pentru spionii care urmau să plece în misiune. "El s-a desconspirat singur" a mai spus Stănescu.

Sorin Roșca Stănescu reamintește că Traian Băsescu a povestit ce s-a întâmplat cu Victor Ponta la SIE.

”A fost racolat cât a fost procuror. Nu se știe dacă Victor Ponta a continuat și ca politician să fie agent SIE. Traian Băsescu a făcut dezvăluirilie din motiv de răfuială politică. Am dovezi separate. Înainte cu câteva lui ca Traian Băsescu să atace această temă, eu am fost primul care a scris. Este vorba despre informații pe care le-am obținut în calitate de jurnalist de la agenți din servicii”, adaugă SRS.

Gazetarul a mai subliniat că este strict interzis ca un om care deține o funcție importantă în stat să fie agent pentru vreo structură de informații.

"În primul rând înseamnă încălcarea flagrantă a legii. Agenţii sub acoperire din politică, sindicate, partide sau puterea judecătorească e interzisă de lege. E adevărat că legea nu stabileşte o pedeapsă, dar moral e grav pentru că agenţii sub acoperire şi cei care i-au trimis au încălcat legea. Pe lângă mandatul primit ca parlamentar de la popor, se suprapune o altă comandă, ceea ce îi alterează activitatea", a explicat SRS.

În cazul arhivei SIPA, Sorin Roșca Stănescu a declarat că aceasta trebuie desecretizată, această procedură fiind obligatorie înaintea distrugerii.

”Eu nu cred că desecretizarea arhivei SIPA ne va pune nouă la dispoziție informații din viața intimă a judecătorilor sau procurorilor. Eu nu vreau să aflu cu cine a făcut dragoste un procuror”, a conchis jurnalistul în intervenția sa telefonică de la Realitatea TV.