MENIU

RMGC a trimis o notificare lui Ponta și Iohannis, pentru demararea exploatărilor la Roșia Montană

Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, a trimis o notificare oficiala presedintelui si premierului in care le cere sa intre in proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer, potrivit unui comunicat al companiei. Comunicatul arata ca RMGC vrea acest dialog "pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze" si arata ca firma-mama vrea sa evite o actiune de arbitraj international si nu a initiat niciun demers in instantele internationale de arbitraj. In schimb, compania arata in comunicat ca "in caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare ... este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international", scrie hotnews.

Reamintim ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana a fost amanata sine die in urma protestelor masive care au avut loc in 2014 in toata tara. Premierul Victor Ponta a avut o potizie ambigua fata de proiect, spunand ca in calitate de deputat voteaza contra, dar ca premier este pentru demararea proiectului. Klaus Iohannis a abordat deseori problema pe durata campaniei electorale, spunand intr-un interviu ca "nu iti poti bate joc de o resursa a tarii si sa vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu".

In comunicatul citat, Gabriel Resources arata ca a emis notificarea catre autoritatile romane deoarece "consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor".

Mai multe pe hotnews.ro

În noiembrie 2013, Comisia specială Roşia Montană afirma, în raportul la proiectul Guvernului, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării. Proiectul de lege a fost respins cu 17 voturi şi 2 abţineri.

Proiectul de lege pentru Roşia Montană, RESPINS de Comisia Specială. Vezi RAPORTUL

 Ce spune Iohannis despre Roșia Montană 

În campania electorala, Klaus Iohannis i-a asigurat pe romani ca se declara impotriva proiectelor de exploatare a resurselor naturale fara dezbatere sau fara o garantie a implementarii acestora in siguranta, scriind si pe pagina sa de facebook că ese impotriva exploatărilor: “In campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun in pericol oamenii si mediul. Astazi, reiterez ideea si va spun ca nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale Romaniei fara dezbatere, fara garantarea sigurantei totale pentru sanatatea oamenilor si fara protejarea mediului inconjurator si intereselor comunitatilor locale”, se arata pe pagina de facebook a președintelui. 

 

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

Premierul Victor Ponta a declarat, în trecut, că în calitate de deputat va vota împotriva proiectului de lege care va fi iniţiat referitor la exploatarea aurului de la Roşia Montană, dar în calitatea sa de prim-ministru trebuie să atragă investiţii în România din toată lumea.  "O să fiu sincer şi o să vă spun că eu, ca deputat, o să votez împotrivă, dar pe de altă parte, ca prim ministru, nu am dreptul... (...) acum ştiu mult mai bine ce am de făcut: (...) în primul rând să fac o administraţie necoruptă şi mai performantă şi în al doilea rând să deschid România pentru tot ce înseamnă investiţii din toată lumea, fie că vorbim de energie. De Roşia Montană, sigur, s-a vorbit mai mult, pentru că e un proiect cunoscut, dar eu vreau să promovăm legea minelor", a spus primul ministru, la B1Tv.