MENIU

Rise Project, despre valul de critici după ancheta despre Dan Barna: „Au fost donații oprite”

INTERVIU. Multe comentarii negative, un val de ură și de acuzații sau donații financiare oprite. Acestea sunt doar câteva dintre efectele create de ancheta jurnaliștilor de la Rise Project, despre Dan Barna - canditatul USR-Plus la Președinția României. 

Jurnaliștii de la Pagina de media au  vorbă cu Romana Puiuleț, unul dintre reporterii care a lucrat trei luni la investigația „Adevărul despre Dan Barna”.

Ce spune jurnalista, în interviul acordat Paginademedia.ro? Reacțiile negative vin „dintr-o frică de a vedea adevărul”, punctează Romana Puiuleț

Investigația vizează câteva proiecte pe bani europeni, eșuate, demarate de Dan Barna în urmă cu mai mulți ani. Acestea ar fi costat șase milioane de euro, iar șeful USR ar fi fost „supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, după cum scrie Rise Project. 

Interviul cu Romana Puiuleț vine în contextul în care, în ultimele zile, în spațiul public au apărut mai multe acuzații despre Rise Project „care ar fi făcut ancheta despre Dan Barna la comandă”.

„Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă. Dan Barna nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanța subiectulului”, spune jurnalista.  

Materialul a avut și altfel de efecte: o parte din donațiile către site au fost oprite de către cititori.

Totuși, jurnalista declară că au fost oameni care au început să doneze în zilele de după publicarea materialului. 

Interviul acordat de Romana Puiuleț pentru Paginademedia.ro: „Mai sunt anchete și despre alți candidați”

Paginademedia.ro: De ce ați publicat materialul acum?

Romana Puiuleț: Pentru că am considerat că e de interes public, fiind vorba de un politician care și-a anunțat candidatura la prezidențiale acum trei luni.

Paginademedia.ro: De ce a venit valul acesta de reacții negative?

Romana Puiuleț: Lumea e foarte radicalizată. E o frică de a vedea adevărul.

Paginademedia.ro: Exista posibilitatea să nu o publicați, după acel teaser care stârnit la rândul lui reacții negative?

Romana Puiuleț: Nu exisita posibilitatea aceasta. Noi cu asta ne ocupă, scriem despre subiecte de interes public. În plus, Dan Barna a și promovat proiectul de lege „Fără penali în funcții publice”.

Paginademedia.ro: Au fost oameni care au oprit donațiile?

Romana Puiuleț: Au fost mulți care și-au oprit donațiile, donații recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.

Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă.

Au mai fost oameni care au spus că noi am făcut plângerea de la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Noi nu colaborăm cu instituțiile statului, pentru că de cele mai multe scriem despre ele.

Paginademedia.ro: E sănătos ca un politician, candidat la prezidențiale, să discretiteze o instutuție de presă?

Romana Puiuleț: Nu e sănătos pentru democrație. Se face un deserviciu democrației. Mi-ar fi plăcut, ca ziarist și ca votant, să își asume într-un fel faptele, fără să arunce cu acuzațiile legate de faptul că „ne-a fost comandat subiectul”.

El nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanța subiectulului.

Paginademedia.ro: Mai există în lucru anchete despre vreunul dintre candidații la Presedinție din acest an?

Romana Puiuleț: Da, mai sunt și vor apărea. Investigația despre Dan Barna a durat aproximativ trei luni.

Mai multe articole despre:
null