MENIU

Riscurile securității cibernetice în 2022

În ultimii ani, digitalizarea a fost accelerată, iar utilizarea globală de servicii, precum videoconferință, shopping online sau live streaming a crescut de peste zece ori.

Pe măsură ce utilizarea instrumentelor digitale crește, crește și cantitatea de date create și transferate în mediul virtual. Banca Mondială estimează că, până în 2023, traficul total anual de internet va crește cu aproximativ 50% față de nivelurile din 2020, ajungând la 4,8 zettabytes. Dacă ar fi să stocați 4,8 zettabytes pe DVD-uri, teancul de DVD-uri ar fi suficient de lung pentru a înconjura Pământul de șase ori.

Actualele evenimente geopolitice și de sănătate ne-au arătat cât de interconectate sunt toate afacerile și digitalizarea accelerată a împins populația pe o nouă traiectorie de amenințări și atacuri cibernetice.

Având în vedere aceste provocări cibernetice în curs de desfășurare, Centrul pentru Securitate Cibernetică al Forumului Economic Mondial a publicat Global Cybersecurity Outlook 2022 , care prezintă previziunile și constatările critice colectate de la peste 120 de lideri cibernetici globali. Însă care sunt cele mai mari riscuri de securitate cibernetică în 2022?

Surprinzător, dar cele mai mari probleme cu privire la securiatea cibernetică ține de lipsa de protecție și nu din cauza noilor scheme de atac cibernetic. Cu alte cuvinte, 92% dintre directorii de companii intervievați sunt de acord că reziliența cibernetică trebuie integrată în strategiile de management al riscului întreprinderii, însă doar 55% dintre directorii axați pe securitate intervievați sunt de acord cu implementarea protecției împotriva securității cibernetice.

În aproximativ 30% din companii, conducerea nu a aprobat implementarea rezilienței cibernetice. Din cauza acestei nealiniere, mulți lideri de securitate exprimă în continuare că nu sunt consultați în deciziile de afaceri, ceea ce poate împiedica identificarea și atenuarea riscurilor de securitate și poate duce la decizii mai puțin sigure. Securitatea cibernetică este neglijată în prea multe organizații.

În acest context, în cazul unui atac cibernetic, 59% dintre companii ar putea răspunde cu dificultate la un incident de securitate cibernetică din cauza lipsei de persoane competente în cadrul echipei lor. Mai exact, foarte multe companii mici și mijlocii nu au în cadrul echipei lor un specialist în securitatea cibernetică.

În timp ce majoritatea respondenților au clasificat recrutarea și angajarea specialiștilor ca fiind cele mai provocatoare, directorii de companii par mai puțin conștienți de lacune decât omologii lor concentrați pe securitate, care percep capacitatea lor de a răspunde la un atac cibernetic cu personal adecvat ca fiind una dintre principalele lor vulnerabilități.

Sondajul confirmă că atacurile ransomware sunt în fruntea atacurilor cibernetice. Peste 50% dintre respondenți au indicat că ransomware-ul a fost una dintre cele mai mari preocupări ale lor când vine vorba de amenințările cibernetice.

În plus, 80% au subliniat că ransomware-ul este o amenințare periculoasă și în creștere pentru siguranța publică. Atacurile ransomware cresc ca frecvență și sofisticare și au fost urmate de atacuri de inginerie socială, fiind a doua cea mai mare preocupare pentru liderii cibernetici.

Deși atacurile cibernetice nu se vor opri prea curând și nici nu a fost găsită soluția magic care să rezolve toate problemele din securitatea cibernetică, există pași clari și concreți pe care liderii îi pot lua pentru a se pregăti cel mai bine pe ei înșiși și organizațiile lor pentru un atac.

Securitatea cibernetică nu este o tehnologie separată, ci mai degrabă o prioritate a sistemelor tehnologice, oameni și procese în a patra revoluție industrială. Trecerea continuă de la securitatea cibernetică la reziliența cibernetică este un pas important către un viitor mai demn de încredere și mai durabil.

Digitalizarea semnificativă a oferit o cale de implicare și conectivitate într-un moment în care lumea trebuia să rămână separată. Beneficiile sale sunt clare, dar la fel sunt și amenințările. Pentru a ne asigura că menținem un mediu digital de încredere, securizat și protejat, este imperativ ca echipele de conducere să încorporeze mai bine securitatea cibernetică în cadrul companiilor.

De exemplu, site-urile cazinourilor online pot fi țintele unor atacuri cibernetice. Însă grație sistemelor de protecție, acestea sunt un mediu sigur pentru jucători. Un casino online România trebuie să îndeplinească foarte multe taskuri pentru a putea fi aprobat și licențiat în România, iar securitatea cibernetică și siguranța în mediul online sunt printre principalele cerințe de îndeplinit.

Site-urile de jocuri și cazinouri online sigure, cu istoric în ceea ce privește siguranța jucătorilor, pot arată că se angajează să asigure protecția cibernetică. Acestea au departament tehnic special pentru protecția digitală, iar periodic plătesc și pentru rapoartele anuale ale unor firme de securitate terțe. Aceste companii pot analiza modul în care cazinoul protejează datele clienților și pot raporta companiei-mamă.

Ca jucător, înainte să vă înscrieți la un cazinou online, este util să citiți recenzii despre respectivul cazinou ales. Reddit, Yelp, forumurile online și recenziile din Google Play și App Stores pot ajuta la clarificarea posibilelor probleme cu cazinoul.

După ce aflați dacă un cazinou online deține acreditări valide de licențiere, ar trebui să verificați standardele lor de criptare.

Cazinourile care folosesc criptare SSL (secure sockets layer) de 256 de biți și chei RSA de 4096 de biți garantează siguranța jucătorilor pe site-ul lor, inclusiv în comunicarea prin chat și e-mail. Acestea sunt cele mai comune criptări pentru procesarea plăților și sunt foarte fiabile. Asigurați-vă că știți ce tip de criptare există înainte de a vă cheltui banii pe respectivele cazinouri.

În concluzie, anul 2022 vine la pachet cu riscuri crescute în mediul online, iar atacurile ransomware sunt cele mai periculoase și, inevitabil, sunt pe prima poziție în lista atacurilor cibernetice.

Companiile mici și mijlocii pot fi ținta atacatorilor, în special a angajaților pentru că aceștia sunt cei mai vulnerabili. Multe companii încă nu au apelat la specialiști pentru a-și proteja infrastructura digitală și a datelor.

În funcție de business-ul desfășurat, site-urile trebuie să fie securizate cu certificat SSL (secure sockets layer) și cu protecție pentru userii ce accesează platforma online.

Inclusiv userii trebuie să acorde o mai mare atenție protecției cibernetice, în contextul în care există miliarde de terminale mobile cu acces la internet și milioane de gadgeturi, printre care calculatoare, laptop-uri, televizoare și console de gaming ce pot accesa mediul virtual.

Mai multe articole despre: