MENIU

Riscul de a deveni alcoolic, ușor de depistat

Alcoolul este implicat în multe evenimente din viața noastră, cum ar fi petreceri, întâlniri cu prietenii, zile de naștere și altele asemenea. Dar de ce o facem?

Se pare că există un model motivațional al consumului de alcool, care susține că bem pentru că ne așteptăm la o schimbare a felului în care ne simțim. Acest lucru implică o recompensă internă, ca îmbunătățirea unei stări emoționale personale, dar și una externă, ca aprobarea socială.

Aproape toate studiile privind motivele pentru care oamenii beau au fost făcute pe adolescenți și adulți tineri. Poate de aceea, nu e de mirare că motivele sociale sunt cele mai frecvent întâlnite. Consumul de alcool este pentru mulți oameni un joc social. Dacă te încadrezi în această categorie, nu ai de ce să îți faci griji, pentru că este asociată cu un consum moderat de alcool.

Dacă bei la anumite ocazii speciale, doar pentru că vrei să te potrivești în atmosferă, nu pentru că e o alegere pe care ai face-o în mod normal, bei mai puțin decât ceilalți din jurul tău. Cel mai probabil, vei savura un pahar de șampanie după un toast și vei ține același pahar de vin în mână toată seara, doar pentru a nu părea că ești un pește pe uscat într-o mare de băutori. Dacă ți se potrivește descrierea, poți sta liniștit, nu prezinți vreun risc să devii alcoolic.

Mai este însă și categoria celor care beau pentru a face față viziunii negative asupra sinelui. Ei se folosesc de alcool pentru a face față unor probleme din viața lor, fie că vorbim de evenimente dificile sau chiar anxietate și depresie. Desigur, alcoolul nu a rezolvat vreodată problemele oamenilor. Dacă te încadrezi în această categorie, este bine să ai mai multă grijă cu consumul tău de alcool.

Sursă

Mai multe articole despre:
alcool consumator