MENIU

Rezervele valutare ale României s-au redus. Băncile își retrag banii

<p>Străinii &icirc;și retrag banii din bănci</p>

Rezervele valutare s-au redus în februarie cu peste 850 milioane euro faţă de ianuarie, în contextul scăderii pragului RMO (rezerve minime obligatorii în valută), care le-a permis băncilor să-și retragă bani.

Rezervele valutare la BNR erau de 30,82 miliarde euro la finele lunii februarie, în scădere cu 2,7% (854 mil. euro) faţă de ianuarie, după ce au ieşit 3,65 miliarde euro, în special din modificarea rezervelor minime în valută şi din rambursarea unei emisiuni de eurobonduri ajunsă la scadenţă.

În cursul lunii au avut loc intrări de 2,8 miliarde euro reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligaţiuni în euro ale ministerului în valoare nominală totală de 1,25 miliarde euro.

Pe de altă parte, au ieşit 3,65 miliarde euro, în principal din modificarea RMO în valută şi plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, care includ rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Finanţelor scadentă pe 26 februarie, în cuantum de 1,62 miliarde euro, reprezentând capital şi dobândă.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,77 miliarde euro, potrivit ZF.ro.

Mai multe articole despre:
BNR rezerve valutare