MENIU

Revoluția fiscală a PSD, inspirată de oameni din BNR? Răspunsul lui Mugur Isărescu

<p>Mugur Isărescu</p>

Întâlnirile dintre specialiștii BNR și cei de la Ministerul de Finanțe sunt permanente, uneori chiar de mai multe ori pe zi. Ideile care sunt atribuite Băncii Centrale se găsesc în orice manual de politici economice, deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la BNR. Acestea sunt precizările făcute, luni, de guvernatorul Mugur Isărescu, după speculații apărute în presă legate de implicarea unor oameni din BNR în redactarea noului program de guvernare al PSD-ALDE.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, și Gheorghe Gherghina, membru in CA al BNR, ar fi avut o influență majoră asupra capitolului de fiscalitate din programul de guvernare al Guvernului Tudose, potrivit unor surse din PSD, citate în presă încă de săptămâna trecută.

Acum guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a adus clarificări legate de "conlucrarea" dintre BNR și Ministerul de Finanțe.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, susține că ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanți ai BNR, iar presa ar trebui să caute răspunsul la Guvern.

"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu în Statele Unite se numește "sales tax", deci impozit pe vânzări, e în orice carte de "economics". Deci ce face, cenzurăm idei sau...? Nu știu dacă a plecat de la ei, dar dumneavoastră puteți să îi întrebați pe cei de la Guvern. Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este în anumite țări ale lumii. Eu nu spun că este bine sau este rău. Eu vă spun că discuția pe tema aceasta că este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Națională, ce valoare are dacă ar fi plecat de la cineva de la Banca Națională? Niciun fel de valoare. Important este cine o receptează și cine vrea să o pună în practică, dacă o receptează cineva și dacă vrea să o pună în practică. Întrebarea pe care mi-o puneți mie trebuie să o puneți celor de la Finanțe, nu Băncii Naționale și nu cred că a plecat de la noi, dacă vreți să vă răspund direct. Ce facem? Punem cenzură pe mintea oamenilor sau îi întrebăm de ce gândești așa și nu gândești altfel? Nici nu știu dacă e de stânga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isărescu, întrebat dacă ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanți ai BNR.

De asemenea, acesta a afirmat că toată amplitudinea care s-a dat acestei "speculații" i se pare că este una politică. Guvernatorul BNR a mai precizat că nu i se pare un lucru rău dacă experți din cadrul băncii sunt consultați de un guvern sau altul.

Independența BNR nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul, iar faptul că banca are posibilitatea să își exprime punctul de vedere înseamnă o întărire a independenței acesteia, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat de jurnaliști despre participarea unor membri ai Consiliului de Administrație al BNR la unele discuții privind programul de guvernare.

"Vă readuc în atenție faptul că în conformitate cu legea independența Băncii Naționale, așa cum este peste tot în lume, nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul. De fapt, și prin fraza anterioară sau ideea anterioară, că noi luptăm pentru un mix echilibrat de politici, toate acestea înseamnă colaborare cu Guvernul. Am mai discutat aceste lucruri și vă rog să rețineți că în ceea ce privește, de exemplu, colaborarea cu Ministerul de Finanțe, deci legătura dintre politica monetară și politica fiscală, pentru că aici au fost cele mai multe discuții, întâlnirile dintre specialiștii noștri și cei de la Ministerul de Finanțe sunt nu o dată pe săptămână, câteodată sunt chiar de mai multe ori pe zi. Colaborarea este aproape permanentă. Nici nu se poate altfel. Ideea de mix de politici macroeconomice, mix care să fie echilibrat înseamnă o conlucrare să îi spunem cvasipermanentă, ca să nu îi spunem permanentă. Cea care privește Ministerul de Finanțe este permanentă. Aceasta nu știrbește cu nimic independența Băncii Centrale. Ne spunem punctele de vedere. Ne exprimăm opiniile. Înseamnă o întărire a independenței Băncii Centrale atâta vreme cât punctele noastre de vedere sunt luate în considerare, dacă sunt luate în considerare", a explicat Isărescu.

Cine e în spatele noului program "kamikaze" de guvernare al PSD

Acesta a afirmat că este eronată ideea potrivit căreia independența băncii ar slăbi dacă reprezentanți ai BNR se așează la masa discuțiilor.

"Încă o clarificare, pentru că suntem la capitolul clarificări, ideile care sunt atribuite ca pornind de la banca centrală se găsesc în orice manual de politici economice. Deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la Banca Națională...Important este cine le receptează, cum le receptează și cum le pune în practică. Acestea sunt lucrurile cele mai importante. Nu faptul că cineva emite o idee. Nici nu putem să cenzurăm ideile", a afirmat Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că instituția a colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara. În ceea ce privește programul de guvernare, oficialul BNR a spus că acesta va fi analizat pe măsură ce se va concretiza.

"Programul de guvernare îl vom analiza cu atenție când el se va concretiza. Deocamdată este sub forma unor propuneri. Am înțeles din ieșirile publice ale premierului cât și ale membrilor Guvernului că unele lucruri se vor discuta, se vor analiza și vor ieși la rândul lor, cei de la Ministerul ed Finanțe și din Guvern în public pentru a spune cam care va fi propunerea finală. Deci suntem în capitolul monitorizare și asigurarea unui mix echilibrat de politici", a spus Mugur Isărescu.