MENIU

Lovitură de stat în Mali. Președintele și premierul, arestați

Revoltă militară în Mali

Președintele Mali, Ibrahim Boubacar Keita, și premierul Boubou Cissé au fost arestați de militari, marți seară, în Bamako. Informația a fost furnizată AFP de unul duntre liderii revoltei. Soldaţii au fraternizat cu manifestanţii care cer de luni de zile plecarea de la putere a şefului statului.

”Putem să vă spunem că președintele și premierul sunt sub controlul nostru. I-am arestat la reședința lor”, a precizat militarul, care a vrut să-și păstreze anonimatul. O altă sursă militară a declarat că cei doi vor fi duși în tabăra Kati, de la periferia Bamako, unde a început revolta.

Militarii revoltaţi au preluat întâi controlul unităţii şi al străzilor adiacente, apoi s-au deplasat în convoi spre centrul capitalei. La Bamako, ei au fost aclamaţi de manifestanţii adunaţi în Piaţa Independenţei, epicentrul protestelor care au zguduit Mali în ultimele luni, înainte de a se îndrepta spre reşedinţa preşedintelui Keita.

Tot de la Kati a plecat şi rebeliunea din martie 2012, când rebelii tuaregi au lansat o ofensivă majoră în nordul Mali, iar soldaţii s-au revoltat împotriva incapacităţii guvernului de a face faţă situaţiei. Militarii l-au înlăturat atunci de la putere pe preşedintele Amadou Toumani Touré. Lovitura de stat a dus la căderea nordului Mali în mâinile grupurilor islamiste armate, care au ocupat această regiune timp de nouă luni înainte de fi alungaţi în urma unei intervenţii militare internaţionale conduse de Franţa, în ianuarie 2013.

Din iunie, în Mali au avut loc proteste ample în care i s-a cerut demisia președintelui. Oponenții îi reproșează că nu a reușit să reinstaureze climatul de siguranță și să rezolve problema corupției.

În Mali este desfășurată o misiune internațională de menținere a păcii - Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Din octombrie, la misiune partcipă și România cu un detașament al Forțelor Aeriene, format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM, amintește hotnews.

Mai multe articole despre:
mali revolta militara