MENIU

REVOCARE KOVESI. Bilanţul DNA după cinci ani în frunte cu Laura Codruța Kovesi

Laura Codruta Kovesi
<p><span>REVOCARE KOVESI</span></p>

REVOCARE KOVESI. Laura Codruța Kovesi s-a aflat în fruntea Parchetului anticorupție din România timp de cinci ani. Susținută și, în același timp, contestată din toate direcțiile, fosta șefă a DNA a condus instituția într-o perioadă în care numărul dosarelor cu nume grele a crescut. În paralel, însă, au devenit din ce în ce mai puternice și acuzațiile la adresa ei. S-a spus despre Kovesi că a transformat politicienii în ținte și că dosarele au fost, de multe ori, politice. Fosta șefă a DNA a negat întotdeauna că procurorii ar fi acționat pe lângă lege. 

REVOCARE KOVESI. Anul 2013. După două mandate de procuror general al României, Laura Codruța Kovesi a ajuns șefa Direcției Naționale Anticorupție. Au urmat câțiva ani în care politicieni cu greutate și oameni de afaceri celebri au ajuns, unul după altul, la DNA.

REVOCARE KOVESI. LIVIU DRAGNEA, președintele Camerei Deputaților, 3 dosare

- Dosarul ,,Referendumul”: 2 ani cu suspendare
- Dosarul ,,Bombonica”: așteaptă sentința
- Dosarul ,,Tel Drum”: urmărit penal

REVOCARE KOVESI. VICTOR PONTA, fost premier al României, două dosare

Dosar Turceni-Rovinari:
- complicitate la evaziune fiscală
- spălare de bani
- ACHITAT în primă instanță

ELENA UDREA, fost ministru, 3 dosare

Dosar Gala Bute:
- luare de mită
- abuz în serviciu
- CONDAMNATĂ DEFINITIV: 6 ani

REVOCARE KOVESI. MARIAN VANGHELIE, fost primar, două dosare

Primul dosar:
- luare de mită
- abuz în serviciu
- spălare de bani
- ÎN JUDECATĂ

REVOCARE KOVESI. SORIN OPRESCU, fost primar
- luare de mită
- abuz în serviciu
- spălare de bani
- grup infracțional
- ÎN JUDECATĂ

REVOCARE KOVESI. În 2016, Kovesi a fost numită de Klaus Iohannis pentru un nou mandat la șefia DNA. Cinci ani au trecut, în total, de când ea a preluat conducerea parchetului anticorupție.

REVOCARE KOVESI. Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Kovesi de la șefia DNA

În acest timp au fost trimiși în judecată un premier, 14 miniștri și 53 de parlamentari. Alții sunt încă anchetați. Tot în acest timp, 27 de demnitari au fost condamnați. Din 2013, procurorii anticorupție au pus sechestre în valoare de 2,3 miliarde de dolari.

REVOCARE KOVESI. Unele s-au prăbușit, cum ar fi celebra anchetă Microsoft: șapte nume grele au scăpat pentru că faptele lor s-au prescris.

Mandatele Laurei Codruța Kovesi la DNA nu au fost lipsite de controverse și acuzații. Adorată și detestată în același timp, Kovesi a fost luată în vizor inclusiv de vechii susținători. Ea a fost acuzată că a țintit anumiți politicieni și a luat parte la falsificarea de probe.

Kovesi a negat în permanență acuzațiile.

REVOCARE KOVESI. Luată în vizor și de Inspecția Judiciară, Kovesi a fost acuzată trei ori de abateri disciplinare. Toate sunt, acum, pe masa Consiliului Magistraturii.

Laura Codruța Kovesi are 45 de ani. În 2006 a devenit prima femeie și cel mai tânăr procuror general al României. Înainte de magistratură a jucat baschet. Ea a câștigat cu echipa națională feminin-cadete titlul de vicecampioană europeană.

REVOCARE KOVESI. BILANȚUL DNA, CU KOVESI ÎN FRUNTE:

2013-2018:

- 1 premier
- 14 miniștri/foști miniștri, 53 parlamentari - trimiși în judecată
- 27 demnitari - condamnați până acum
- sechestre: 2,3 miliarde dolari

REVOCARE KOVESI. Sursa: DNA

REVOCARE KOVESI. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR de acum mai bine de 30 de zile și a încheiat un conflict cu majoritatea PSD-ALDE, care s-ar fi putut sfârși cu suspendarea sa din funcție.

”Curtea Constituțională a decis că președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Prin urmare, în executarea deciziei CCR, președintele României a semnat decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kovesi”, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că toate hotărârile CCR trebuie respectate de către președinte, dar și de majoritatea politică.

REVOCARE KOVESI. ”Într-un stat de drept, hotărârile CCR trebuie toate respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine obligația să nu se îndepărteze de la principiile constituționale. Însă hotărârile trebuie respectate nu numai de către președintele României, ci și de majoritatea politică”, a spus Dobrovolschi.

Purtătoarea de cuvânt a președinției a subliniat că ”lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată, ci dimpotrivă, trebuie să continue”.

REVOCARE KOVESI. ”Președintele Klaus Iohannis subliniază că România trebuie să rămână un stat de drept”, a spus Dobrovolschi.