MENIU

Revin restricțiile în România? Carmen Dorobăț, avertisment despre mască și vaccinare în fața valului 6 - Omicron

Medicul infecționist Carmen Dorobăț Foto: INQUAM/Liviu Chirica

Medicul infecționist Carmen Dorobăț, de la Spitalul Clinic „Sfânta Paraascheva din Iași, avertizează asupra valului 6 de COVID-19 ce se extinde în România. Medicul a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, despre restricții și alternativele la masca sanitară, dar și despre eficiența vaccinului în fața variantei Omicron de coronavirus. 

„Ne aflăm intr-o perioada in care numărul de cazuri o sa crească”, a avertizat medicul infecționist Carmen Dorobăț, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Este vară, vacanță, socializare. Cine ar vrea să se păzească de această infecție ar trebui să respecte o recomandare: să pună masca pe figură dacă este în spațiu închis, cum este în mijloacele de transport în comun, avioane, trenuri, că tot vorbim de vacanțe”, a atras atenția medicul Carmen Dorobăț.„Nu este cazul unor restricții.

Dar va trebui să respectăm regulile țării în care mergem. Sunt deja măsuri obligatorii cu masca în mijloacele de transport în comun. Trebuie să ne supunem deciziilor din țara respectivă”, a adăugat Carmen Dorobăț.

Vaccinul anti-COVID-19 - Mai este eficientă vaccinarea cu doza 3, doza 4?

„Din ce am constatat, categoric vaccinul a ajutat in special în valul Delta, cu acele forme grave si extrem de grave, când trebuia să asigur necesarul de oxigen. Cei vaccinați nu au făcut forme grarve de boală. 

La tulpina BA.5 care circulă în țara noastră, deși este extrem de contagioasă, este într-o oarecare măsură protejată de vaccin.

În momentul de față circulă Omicron, în India, Marea Britanie este alta (subvarianta BA.2.75, tot din Omicron, dar de 5 ori mai infecțioasă decât BA.5, n.r.)”, a explicat medicul infecționist Carmen Dorobăț, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.