MENIU

Revenirea Iranului pe piață prăbușește prețul petrolului

<p>Măsuri inedite &icirc;n Arabia Saudită</p>

Preţurile petrolului şi-au continuat evoluţia descendentă, ieri, rămânând sub 30 de dolari pe baril, pe fondul îngrijorării investitorilor că majorarea exporturilor de către Iran, ca urmare a ridicării embargoului occidental, va accentua supraoferta din piaţă, transmite MarketWatch.

Perspectiva ca Iranul să reia exporturile a îngrijorat investitorii de pe piaţa petrolului, care a pierdut peste o cincime din valoare de la începutul anului, cotaţia coborând sub 29 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimul deceniu. Analiştii consideră că preţurile ţiţeiului ar putea coborî la 25 de dolari pe baril, sau chiar mai mult, în următoarele săptămâni.
"Deşi informaţia a fost în mare parte absorbită în preţ, strategia probabilă a Iranului să ofere discounturi pentru a atrage clienţi ar putea pune presiune pe scăderea preţurilor, în perioada următoare, notează ANZ Bank într-un raport, adăugând că se aşteaptă ca Iran să urce exporturile la 0,5 milioane de barili pe zi.
O parte din producţia suplimentară ar putea fi vândută imediat prin intermediul contractelor existente cu China şi alte ţări asiatice.    

Cu toate acestea, revenirea Iranului pe piaţa globală ar putea dura luni, după ridicarea sancţiunilor de către statele occidentale, în week-endul trecut. Creşterea stocurilor de petrol în Statele Unite a alimentat temerile că preţurile la petrol ar putea cădea şi mai jos.    

Deşi petrolul s-a menţinut sub 30 de dolari/ baril, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol este optimistă că piaţa va începe să se rebalanseze în acest an, pe măsură ce preţurile taxează producţia dinafara cartelului.    "După şapte ani de creştere fenomenală a producţiei non-OPEC, deseori mai mare de 2 milioane de barili pe zi, 2016 va vedea un declin, pe măsură ce se vor vedea efectele reducerilor de cheltuieli de capital", se arată în raportul unui grup producător.    

Deşi OPEC ţine cont că proiecte noi de peste 2 milioane de barili pe zi sunt planificate pentru acest an, organizaţia se aşteaptă ca producţia non-OPEC să scadă cu aproape 700.000 de barili pe zi în 2016.   

SUA sunt aşteptate să vadă cel mai mare declin al producţiei, cu o scădere previzionată de aproape 400.000 de barili pe zi, dar OPEC spune că zone precum Canada, Marea Nordului, America Latină şi părţi din Asia sunt în mod special vullnerabile, toate proiectele din Canada fiind sub cost.    

Pe de altă parte, producţia OPEC rămâne ridicată, în ciuda declinului de 200.000 de barili pe zi, luna trecută, potrivit unei surse citate de MarketWatch. Producţia grupului a scăzut cu 32,2 milioane de barili pe zi în decembrie, pe fondul unei producţii mai reduse în Nigeria, Arabia Saudită şi Irak.
   

Mai multe articole despre:
null