MENIU

Rețete mai speciale. Ce este „țuica de usturoi”, un produs naturist din zona Buzău

Tinctura sau "țuica de usturoi", un produs experimental la această dată, ar putea fi comercializat pe scară largă, sunt de părere fermierii din județul Buzău.

"Tinctura sau 'ţuica' de usturoi nu am încercat-o, împreună cu un prieten din Făgăraş, i-am sugerat acest lucru, el este un producător de vinuri şi, stând de vorbă cu el, a rămas să se intereseze şi să vedem cine ar putea să ne îndrume să o facem. Reţetele pe care le mai ştim noi din bătrâni lăsate, din acestea naturiste pe care se pune un accent foarte mare acum am încercat, încercăm, dar nu am produs încă pentru a vinde. Încercăm pentru noi în familie să vedem ce şi cum şi apoi sunt mai multe lucruri de făcut pentru a putea ieşi pe piaţă cu astfel de produse pentru că trebuiesc certificate, omologate", a mai precizat Emilian Burlacu.

Beneficiile consumului de usturoi, sub orice formă, sunt nenumărate.

"El este apreciat în primul rând în zona de fluidizare. Practic sucul usturoiului, substanţa aceasta, alicina şi fitoncidele sunt substanţe care subţiază sângele şi ajută la circulaţie. Avem în cercetare multe soiuri de usturoi", a precizat, pentru Agerpres, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, Costel Vânătoru.

Judeţul Buzău este unul dintre cei mai mari producători de usturoi din ţară.

Anul trecut, Buzăul a ocupat locul I pe ţară la producţia de usturoi, iar în acest an un număr important de producători au ales din nou să se înscrie la programul de sprijin derulat prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Având în vedere cantitatea mare de usturoi pe care o pot produce, o parte dintre fermieri se gândesc să experimenteze noi forme de comercializare, având în vedere că pe piaţă există cereri pentru produse ceva mai deosebite.